Efteling, Historie, Media, Nieuws, Uncategorized, Video

Dag 2: Pandadroom, Interkosmos en de Geleende Hand

Dag 2: Pandadroom, Interkosmos en de Geleende Hand

Op deze tweede dag van de Week van de Nostalgie 2020 staan bouwfoto’s op het programma van de bouw van Pandadroom en de overkapping van Monsieur Cannibale. Daarnaast een kort overzicht van de souvenirs van ruimtevaarttentoonstelling Interkosmos. Ook blikken we terug met een reportage uit 2010 terug over de expositie ‘Dromen Met Geleende Hand’ in het Anton Pieck museum in Hattem. Los tot slot de rebus op en blader eens lekker door de ‘Wonder’ uit 1995.

Wat is de Week van de Nostalgie?

Nu de Efteling door omstandigheden helaas tijdelijk gesloten is, organiseert de Vijf Zintuigen na vele jaren weer ‘De week van de nostalgie’! De Week van de Nostalgie werd zo’n 10 jaar geleden al twee keer eerder door ons georganiseerd tijdens de winterperiode, waarin het park normaal gesproken gesloten was. We zijn voor de gelegenheid opnieuw ons rijke archief ingedoken om een week lang elke dag foto’s en een video uit het verleden van de Efteling en DVZ te plaatsen.

‘De Week van de Nostalgie’… nieuw… eh… oud op de Vijf Zintuigen!Inhoud


Vertier Hier!

‘Vertier Hier!’ was de verzamelnaam voor korte stripjes, die door enkele teamleden van De Vijf Zintuigen werden geschreven en uiteindelijk getekend. Uiteindelijk zijn er in totaal 40 stripjes gemaakt. Tijdens deze Week van de Nostalgie plaatsen we elke dag één van de klassiekers.

Fotogalerij

De Efteling staat nooit stil; er wordt altijd gewerkt, gebouwd, veranderd en verbeterd… dit alles om d’oude pracht te kunnen behouden voor het nageslacht en om het park er nóg mooier uit te laten zien. Hieronder vind je een kleine, willekeurige greep uit ons foto-archief… stappen terug in de tijd. Want… hoe was het ook alweer?


Verzamel-items uitgelicht: Interkosmos

Elke dag van deze Week van de Nostalgie besteden we aandacht aan bijzondere souvenirs. Het is slechts een zéér kleine greep uit de vele soorten souvenirs die het park in de loop der jaren uitbracht. Daarom kozen we voor het verhaal dat er achter zit… of juist voor de meest zeldzame collector items. Bedoeld voor de échte verzamelaar, of juist voor een ieder die zich wil laten verrassen.

Vandaag richten we ons op de ruimtevaarttentoonstelling INTERKOSMOS, die in 1986 op de Speelweide te vinden was en waar honderden objecten uit de Russische ruimtevaart tentoon gesteld waren in een speciaal daarvoor gebouwd paviljoen. Voor deze tentoonstelling diende een apart entreekaartje gekocht te worden; deze kaartjes zijn hieronder te bewonderen. Er zijn verder helaas niet veel souvenirs uitgebracht van Interkosmos, maar er was in ieder geval wel een speciaal programma-informatieboekje verkrijgbaar en was er een sticker te koop.

Maar gelukkig was er nog iets meer te verkrijgen als aandenken, namelijk een serie ansichtkaarten met daarop diverse satellieten en ruimtevaart-vaartuigen afgebeeld. Hieronder staan enkele exemplaren:

Entreekaartjes

Tja… dat was het eigenlijk wat betreft de souvenirs van Interkosmos. Maar als we het daar bij zouden laten, zou dit wel een héél kort blok ‘Verzamel-items uitgelicht’ worden in vergelijking met gisteren en wat nog komen gaat. Dus borduren we als extraatje nog even door op de entreekaartjes die hierboven staan afgebeeld. Want om toegang tot de Efteling te krijgen, is het uiteraard ook altijd nodig geweest om een entreekaartje aan te schaffen. En die zijn er in vele soorten en maten geweest! Daarom volgt hier een kleine selectie van de diverse Efteling-entreekaartjes door de jaren heen.

Daarnaast zijn er ook nog bijzondere entreekaartjes die extra aandacht verdienen. Van 1956 tot 1966 diende voor een rondje in de Stoomcarrousel bijvoorbeeld aparte kaartjes te worden aangeschaft die 5 cent per stuk kostten. Dit waren rittenkaarten met 3, 5 of 10 ritten. Ongebruikte rittenkaarten zijn na al die jaren bijzonder zeldzaam omdat de kaartjes er af werden gescheurd om een rondje mee te mogen rijden, dus voor verzamelaars is het behoorlijk lastig om zo’n rittenkaart nog ergens te vinden. Wij prijzen onszelf gelukkig dat we nog een ongebruikte 3-ritten-kaart in ons bezit hebben (zie foto 1).

Maar ook een tochtje op de kanovijver was niet gratis! In het begin was de prijs 30 cent, op het kaartje hieronder 35 cent. Hiervoor mocht je een half uurtje ronddobberen op het water (zie foto onder).


Video-reportage ‘Dromen met Geleende Hand’

Uit het archief: Eén van de eerste reportages van De Vijf Zintuigen! In 2010 opende de expositie ‘Dromen met Geleende Hand’ in het Anton Pieck Museum. Hier kon je schetsen en ontwerptekeningen van de Efteling van Ton van de Ven te zien. Hij leende daarvoor de hand van Anton Pieck om het dezelfde tekenstijl door te zetten in de rest van het park. Vandaar ook de titel van de expositie. Vanwege deze tentoonstelling sprak Marwin van de Hoeve (Vijf Zintuigen) met conservator Anneke Nitrauw (Anton Pieck Museum) over hoe deze tentoonstelling tot stand kwam.

De tentoonstelling was te zien van 2 februari tot 1 september 2010. Maar Ton van de Ven opende ‘Dromen met Geleende Hand’ officieel op 16 april dat was namelijk vlak vóór de geboortedag van Anton Pieck. Meer over deze expositie vind je op: https://www.antonpieckmuseum.nl/dromen-met-geleende-hand/

Uit het archief: Reportage Dromen Met Geleende Hand Expositie 2010

Video: De TV Show – Portret Ton van de Ven

Item uit de serie De TV Show uitgezonden op 11 juli 2003 op de TROS. In deze aflevering van De TV Show (Ivo Niehe) een portret over Ton van de Ven die met pensioen gaat. Een reis langs de diverse creaties van Ton van de Ven, met ook een kijkje in het Efteling archief.

Uit het archief: De TV Show - Portret Ton van de Ven (2003)

Pubquiz Puzzel

Sinds 2017 organiseert De Vijf Zintuigen jaarlijks een groots opgezette Efteling Pubquiz. Onlangs was de 4e editie in het Carrouseltheater en de eerste voorbereidingen voor jubileumeditie nummer 5 zijn al begonnen! Tijdens deze Week van de Nostalgie vind je hier één van die puzzel-opgaven. Dus succes met puzzelen… het antwoord krijg je aan het einde van deze Week!

De Vijf Zintuigen Efteling Pubquiz

Wonder 1995

In 1994 brengt de Efteling voor het eerst het blad ‘Wonder’ uit, speciaal bedoeld voor iedereen die op de hoogte wil blijven van al het nieuws dat de Wereld vol Wonderen te bieden heeft. Vanwege de Week van de Nostalgie geven we iedereen de gelegenheid de eerste 7 Wonders die ooit verschenen volledig door te kunnen bladeren en te lezen! Vergeet dan niet je geluid aan te zetten, zodat je écht het idee krijgt te bladeren door een stukje Efteling-historie…
DISCLAIMER:
voor alle door ons gemaakte foto’s, afbeeldingen en video op deze pagina geldt dat ze niet mogen worden verveelvoudigd,
opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze,
hetzij elektronisch, mechanisch, door print-outs, kopieën, of op welke manier dan ook,
zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van De Vijf Zintuigen.

Geef een reactie