Efteling, Historie, Media, Nieuws, Uncategorized, Video

Dag 1: Station Ruigrijk, ansichtkaarten en sfeerbeelden van weleer

Dag 1: Station Ruigrijk, ansichtkaarten en sfeerbeelden van weleer

Welkom bij de Week van de Nostalgie!

Nu de Efteling door omstandigheden helaas tijdelijk gesloten is, organiseert de Vijf Zintuigen na vele jaren weer ‘De week van de nostalgie’! De Week van de Nostalgie werd zo’n 10 jaar geleden al twee keer eerder door ons georganiseerd tijdens de winterperiode, waarin het park normaal gesproken gesloten was. Maar voor deze gelegenheid zijn we opnieuw ons rijke archief ingedoken om een week lang elke dag foto’s en een video uit het verleden van de Efteling en DVZ te plaatsen.

‘De Week van de Nostalgie’… nieuw… eh… oud op de Vijf Zintuigen!


Op deze allereerste dag van de Week van de Nostalgie 2020 tonen we foto’s van de sloop van Station Ruigrijk. Daarnaast nemen we de bijzondere Efteling-ansichtkaarten onder de loep en blikken we terug met een oude videobeelden van de Efteling tussen 1975 en 1980. Blader ook lekker door de allereerste ‘Wonder’ 1994 die uitgegeven werd door de Efteling.


Inhoud


Vertier Hier!

‘Vertier Hier!’ was de verzamelnaam voor korte stripjes, die door enkele teamleden van De Vijf Zintuigen werden geschreven en getekend. Uiteindelijk zijn er in totaal 40 stripjes gemaakt. Tijdens deze Week van de Nostalgie plaatsen we elke dag één van de klassiekers.
Fotogalerij

De Efteling staat nooit stil; er wordt altijd gewerkt, gebouwd, veranderd en verbeterd… dit alles om d’oude pracht te kunnen behouden voor het nageslacht en om het park er nóg mooier uit te laten zien. Hieronder vind je een kleine, willekeurige greep uit ons foto-archief… stappen terug in de tijd. Want… hoe was het ook alweer?


Verzamel-items uitgelicht: Ansichtkaarten

Elke dag van deze Week van de Nostalgie besteden we aandacht aan bijzondere souvenirs. Het is slechts een zéér kleine greep uit de vele soorten souvenirs die het park in de loop der jaren uitbracht. Hierbij kozen we voor het verhaal dat er achter zit… of juist voor de meest zeldzame collector items. Bedoeld voor de échte verzamelaar, of juist voor een ieder die zich wil laten verrassen.

Op deze eerste dag van deze Week van de Nostalgie gaan we meteen ver terug in de tijd. Al vanaf de beginjaren tot op de dag van vandaag brengt de Efteling ANSICHTKAARTEN uit, die per post verstuurd dienen te worden. In de loop der jaren zijn er ruim 500 verschillende kaarten uitgebracht, in het begin uiteraard in zwart-wit. Hieronder staan enkele zeer oude exemplaren. Op de 1e kaart is de allereerste versie van het Kasteel van Doornroosje te zien; het groen van het Sprookjesbos is hier nog maar net aangeplant. Kaart 2 is uit de tijd dat de Efteling nog een R.K. Sportpark was. De 3e kaart in dit rijtje dateert zelfs uit 1936; hierop is de R.K. Speeltuin te zien… 16 jaar voordat de Efteling zou openen. Een mooi en bijzonder collector item! En wie kent de stenen poort rechtsboven op de 4e kaart?

Kaarten in alle soorten en maten

Als Efteling-verzamelaar heb je alleen al aan de ansichtkaarten verzamelen een hele kluif. Er zijn namelijk zó ontzettend veel kaarten verschenen tijdens de historie van het park… hieronder een aantal voorbeelden van bijzonder mooie exemplaren met Pardoes in de hoofdrol.

Er zijn ook kaarten uitgebracht die onderdeel zijn van een serie. Zoals bijvoorbeeld een serie van 12 Wonderlijke Wenskaarten, in 2003 uitgebracht door het Efteling Hotel (foto 1 hieronder). Maar ook in 2004 verscheen er van het Efteling Hotel een serie van 5 kaarten (zie foto 2). Verder ook enkele felicitatiekaarten (foto 3) en reguliere kaarten waarvan een serie werd uitgebracht, die te koop waren in het park als souvenir (foto 4 en 5).

Hopelijk heb je er nog geen genoeg van, want hieronder volgen nog enkele fraaie voorbeelden:

Reclame-kaarten

Naast de ruim 500 verschillende ansichtkaarten die in de Efteling te koop zijn geweest, zijn er ook kaarten die qua afbeelding dankbaar gebruik hebben gemaakt van de Efteling. Zo promootte de Nederlandse Spoorwegen van 1991 t/m 1995 hun product ‘Railrunner’, om de jeugd de trein in te krijgen richting de attractieparken. Er verscheen een serie van 6 kaarten waarbij de Railrunnerhaas (ja, zo heette hij echt) opduikt op diverse plekken in het park. Aan de kaarten zat telkens een extra afscheurgedeelte met waardebon voor bijvoorbeeld een gratis Holle Bolle Gijs-pin of een poster. De serie bestond uit: Lot’s Kraamhuys, Droomvlucht, Hans en Grietje, Sneeuwwitje, Geeuwende Gijs en Python. Let vooral op de kaart met het huisje van Hans en Grietje: deze hebben wij niet per ongeluk in spiegelbeeld geplaatst, maar deze is daadwerkelijk op deze manier uitgegeven.

Tijdens de Kinderpostzegelactie 1997 verscheen er een speciale ansichtkaart van het Suske en Wiske-album ‘De Efteling-Elfjes’ (foto 3 hierboven). Later deze week zullen we onze Belgische vrienden overigens nog uitgebreid tegenkomen tijdens deze Week van de Nostalgie.

In 1981 speelde tv-persoonlijkheid Martin Brozius de hoofdrol in de Efteling-commercial. Calvé Pindakaas organiseerde dat jaar ook een tekenwedstrijd, waarbij mooie prijzen te winnen waren. Maar had je helaas niks gewonnen, kreeg je tóch nog een mooie kaart toegestuurd, waarop Martin Brozius ook te bewonderen is (zie 4e kaart hierboven).

Postzegels

Ansichtkaarten zijn bedoeld om verstuurd te worden. En dat doe je natuurlijk met postzegels. In de loop der jaren zijn er diverse sets postzegels bij de TPG Post verschenen ter gelegenheid van Efteling-jubilea, zoals bij het 25-jarig bestaan van de Efteling. Toen verscheen een serie met bijhorende eerste-dag-envelop met de wachters van de Indische Waterlelies in de hoofdrol. Op de zegels zelf stonden de Oosterse Geest, Kleine Boodschap en het Kabouterdorp. Deze zegels waren overigens niet geldig om te gebruiken, maar de latere series postzegels mochten wel gewoon gebruikt worden.

En zo zijn er nog zó ontzettend veel kaarten die de moeite van het vermelden waard zijn… maar de ruimte hiervoor ontbreekt. Op een nader te bepalen moment zullen we nog wel een keer andere kaarten aandacht geven.

Maar ach… omdat het de eerste dag van deze Week van de Nostalgie is, gewoon nóg een paar voorbeelden… gewoon omdat ze zo bijzonder zijn. Op de meest linkse kaart is de oude kanovijver te zien. Op kaart nr. 3 is het gebouw van de Stoomcarrousel te zien, nog voordat het hele Carrouselpaleis er omheen werd gebouwd. En als de Efteling 25 jaar bestaat, wordt dit jubileum in bloemen vóór het paleis aangeplant (kaart 4).


Video: Efteling Sfeerbeelden 1975 ‑ 1980

8mm beelden uit de periode 1975 ‑ 1980, uit privé collectie van De Vijf Zintuigen

Uit het archief: Efteling Sfeerbeelden 1975 - 1980

Video: Reportage Verrassend Nederland

Reportage van de serie ‘Verrassend Nederland’ uitgezonden op 3 april 1996. Daarin neemt Ron Boszhard een kijkje achter de schermen in de Efteling vlak voor de opening van seizoen 1996. Zo gaat hij kijken in het kledingatelier bij Carla de Kroon die kostuums voorbereid voor de Efteling Sprookjesshow en de Indische waterlelies waar nieuwe elfjes worden geplaatst.

Uit het archief: Verrassend Nederland (1996)

Pubquiz Puzzel

Sinds 2017 organiseert De Vijf Zintuigen jaarlijks een groots opgezette Efteling Pubquiz. Onlangs was de 4e editie in het Carrouseltheater en de eerste voorbereidingen voor jubileumeditie nummer 5 zijn al begonnen! Tijdens deze Week van de Nostalgie vind je hier één van de puzzel-opgaven. Succes met puzzelen… het antwoord krijg je aan het einde van deze Week!

De Vijf Zintuigen Efteling PubquizWonder 1994

Sinds 1994 brengt de Efteling het blad ‘Wonder’ uit, speciaal bedoeld voor iedereen die op de hoogte wil blijven van al het nieuws dat de Wereld vol Wonderen te bieden heeft. Tijdens deze Week van de Nostalgie geven we iedereen de gelegenheid de eerste 7 Wonders die ooit verschenen volledig door te kunnen bladeren en te lezen! Vergeet daarbij niet je geluid aan te zetten, zodat je écht het idee krijgt te bladeren door een stukje Efteling-historie…
DISCLAIMER:
voor alle door ons gemaakte foto’s, afbeeldingen en video op deze pagina geldt dat ze niet mogen worden verveelvoudigd,
opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze,
hetzij elektronisch, mechanisch, door print-outs, kopieën, of op welke manier dan ook,
zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van De Vijf Zintuigen.
© De Vijf Zintuigen 2020

Geef een reactie