Efteling, Nieuws

Oud-Efteling-directeur Ruud de Clercq overleden

Oud-Efteling-directeur Ruud de Clercq overleden

Oud-Efteling-directeur Ruud de Clercq is recentelijk onverwachts overleden. Hij was directeur van het Kaatsheuvelse attractiepark van 1 februari 1986 tot 1 oktober 1988. De Clercq werd destijds door een headhunter benaderd om voor de Efteling te komen werken; het park was rond die periode volop bezig met het plannen en uitwerken van ‘De Wereld van de Efteling’ met o.a. een waterparadijs, uitgaanscentra, een tweede park en overnachtingsmogelijkheden, wat een vervijfvoudiging van het toenmalige park zou betekenen. Onder zijn leiding werden o.a. Fata Morgana geopend, de Pagode en Monsieur Cannibale gebouwd en de Trollenkoning ontwikkeld. Ook liet De Clercq de bewegingstechniek van Fata Morgana patenteren om deze techniek te beschermen. Tijdens zijn aanstelling ontstond op enig moment onenigheid tussen hem en het stichtingsbestuur vanwege de Pagode; dit leidde uiteindelijk tot zijn ontslag. Daarna ging hij aan het werk bij het Dolfinarium en Avonturenpark Hellendoorn, om in 2004 naar Zuid-Afrika te vertrekken om daar wijnboer te worden. Maar met enige regelmaat was De Clercq nog in Nederland te vinden; zo werd hij steevast bij de opening van nieuwe attracties uitgenodigd.

Aan het begin van dit jaar heeft hij in Zuid-Afrika zijn laatste rustplaats gevonden. Ruud de Clercq is vermoedelijk 80 jaar geworden. Wij wensen de familie en nabestaanden heel veel sterkte toe.

Documentaire

In 2011 maakte De Vijf Zintuigen een documentaire over Ruud de Clercq, waarin hij uitgebreid vertelt over zijn tijd bij de Efteling; deze is hieronder te bekijken.

Interview Ruud de Clercq

Geef een reactie