Efteling, Historie, Media, Nieuws, Uncategorized, Video

Dag 5: Baron 1898, kleurplaten en Samson & Gert

Dag 5: Baron 1898, kleurplaten en Samson & Gert

Kompels… opgelet! Op deze vijfde dag van de Week van de Nostalgie 2020 hebben we bijzondere bouwfoto’s van Baron 1898 en laat Pardoes het sneeuwen. Daarnaast zetten we enkele Efteling-kleurplaten op een rijtje en blikken we terug met beelden van de Samson & Gert show in de Efteling. Tot slot staat er een rebus voor je klaar en blader eens lekker door de ‘Mooiste Momenten’ uit 2000!

Wat is de Week van de Nostalgie?

Nu de Efteling door omstandigheden helaas tijdelijk gesloten is, organiseert de Vijf Zintuigen na vele jaren weer ‘De week van de nostalgie’! De Week van de Nostalgie werd zo’n 10 jaar geleden al twee keer eerder door ons georganiseerd tijdens de winterperiode, waarin het park normaal gesproken gesloten was. We zijn voor de gelegenheid opnieuw ons rijke archief ingedoken om een week lang elke dag foto’s en een video uit het verleden van de Efteling en DVZ te plaatsen.

‘De Week van de Nostalgie’… nieuw… eh… oud op de Vijf Zintuigen!

Inhoud


Vertier Hier!

‘Vertier Hier!’ was de verzamelnaam voor korte stripjes, die door enkele teamleden van De Vijf Zintuigen werden geschreven en getekend. Uiteindelijk zijn er in totaal 40 stripjes gemaakt. Tijdens deze Week van de Nostalgie plaatsen we elke dag één van de klassiekers.
Fotogalerij

De Efteling staat nooit stil; er wordt altijd gewerkt, gebouwd, veranderd en verbeterd… dit alles om d’oude pracht te kunnen behouden voor het nageslacht en om het park er nóg mooier uit te laten zien. Hieronder vind je een kleine, willekeurige greep uit ons foto-archief… stappen terug in de tijd. Want… hoe was het ook alweer?


Verzamel-items uitgelicht: Kleurplaten

Elke dag van deze Week van de Nostalgie besteden we aandacht aan bijzondere souvenirs. Het is slechts een zéér kleine greep uit de vele soorten souvenirs die in de loop der jaren werden uitgebracht, waarbij we gekozen hebben voor het verhaal dat er achter zit… of juist voor de meest zeldzame collector items. Bedoeld voor de échte verzamelaar, of juist voor een ieder die zich wil laten verrassen.

Vandaag behandelen we enkele souvenirs waar vooral de jongere fans over het algemeen heel vrolijk van worden, namelijk KLEURPLATEN. Tegenwoordig zijn er via internet kleurplaten in vele soorten en maten te downloaden, maar in vroeger tijden werden deze nog echt als souvenirs verkocht.

Eind jaren ’70 / begin jaren ’80 van de vorige eeuw bracht de Efteling een set van 4 kleurplaten uit in een speciaal daarvoor bedrukte envelop, op het formaat 30×40 cm en op stevig papier gedrukt. De getekende afbeeldingen waren vereenvoudigde versies van de foto’s op de envelop: het grote Kabouterhuis, De Wolf en de Zeven Geitjes, het huisje van Hans & Grietje en het interieur van oma’s huisje van Roodkapje. Exact is deze uitgave niet te dateren, maar aangezien het sprookje De Wolf en de Zeven Geitjes in 1973 opende, kan het niet eerder zijn geweest dan ca. 1975. De kleurplaten zijn tot ver in de jaren ’80 te koop geweest, maar de afbeeldingen werden nooit gewijzigd. Overigens is op onderstaande foto ooit een begin gemaakt aan de kleurplaat, maar is nooit afgemaakt…

In 1984 opende Carnaval Festival en al snel daarna verscheen Jokie’s Liedjes Kleurboek. Bekende kinderliedjes zoals ‘Twee Emmertjes Water Halen’ en ‘Hop Marjannetje’ waren voorzien van eenvoudige tekeningen; op de linkerpagina de gekleurde versie, op de rechterpagina was er werk aan de winkel aan de zwart-wit versie.
Heden ten dage is het in de diverse restaurants mogelijk om een gratis Sprookjesboom kleurboekje en kleurtjes te krijgen om de kleine koters zoet te houden.

Kleurpotloden

Tja… en waar laat je de kleurpotloden als je klaar bent of even geen zin meer hebt om te kleuren? Medio jaren ’60 was in het park een stoffen etui te koop met de Efteling-kabouter er op die op dat moment fungeerde als park-mascotte. Zo’n 30 jaar later lag een metalen pennenkoker in de winkeltjes, met Pardoes er op.

Ook op andere plekken verschenen in de loop der jaren diverse soorten Efteling kleurplaten; zo zat er een kleurwedstrijd in de jubileum-dubbel-LP ‘De Efteling is jarig’, die verscheen t.g.v. het 25-jarig bestaan van het park. De Kleine Boodschap-kabouter diende ingekleurd te worden, waarna de kleurplaat verzonden moest worden naar de Efteling. In de jury zaten o.a. André van Duin en Ton van de Ven die de kunstwerken beoordeelden. De LP zelf kom je nog regelmatig tegen op rommelmarkten of bij de betere kringloopwinkel, maar de bijhorende kleurplaat en een velletje met 4 stickers zitten er zelden of nooit meer bij. Een mooie uitdaging dus voor de echte verzamelaar.

Tot slot nog enkele kleurplaten waaraan een kleurwedstrijd zat gekoppeld. Dit zijn klein formaat kleurplaatjes, ter grootte van een postkaart.

Mocht je je nog vervelen nadat je alle dagen van De Week van de Nostalgie tot nu toe helemaal hebt doorgespit, kun je altijd nog één van de kleurplaatjes hierboven uitprinten en inkleuren. Maar niet getreurd, morgen staat er weer veel lekkers op het programma…
Video: Samson & Gert in de Efteling

In 1994, 1995, 1996 en 1997 traden Samson en Gert in het zomerseizoen op in de Efteling. De show vond in 1996 en 1997 plaats op een veld achter de Pagode, waar nu de attractie Symbolica staat. Bekijk hieronder de volledige show uit 1997!

Uit het archief: Samson en Gert in de Efteling - 1997Video: Reportage 5 in het land (1997)

Reportage van RTL 5 uit 1997 met een item over de Efteling. Voormalig creatief directeur Ton van de Ven neemt de kijker mee langs een aantal plekken in het park.

Uit het archief: Reportage 5 in het land (1997)

Pubquiz Puzzel

Sinds 2017 organiseert De Vijf Zintuigen jaarlijks een groots opgezette Efteling Pubquiz. Onlangs was de 4e editie in het Carrouseltheater en de eerste voorbereidingen voor jubileumeditie nummer 5 zijn al begonnen! Tijdens deze Week van de Nostalgie vind je hier één van de puzzel-opgaven. Succes met puzzelen… het antwoord krijg je aan het einde van deze Week!
Mooiste Momenten 2000

Sinds 1994 brengt de Efteling het blad ‘Wonder’ uit, speciaal bedoeld voor iedereen die op de hoogte wil blijven van al het nieuws dat de Wereld vol Wonderen te bieden heeft. Tijdens deze Week van de Nostalgie geven we iedereen de gelegenheid de eerste 7 Wonders die ooit verschenen volledig door te kunnen bladeren en te lezen… ook al is het in 2000 onder de naam ‘De mooiste momenten’. Vergeet daarbij niet je geluid aan te zetten, zodat je écht het idee krijgt te bladeren door een stukje Efteling-historie…

DISCLAIMER:
voor alle door ons gemaakte foto’s, afbeeldingen en video op deze pagina geldt dat ze niet mogen worden verveelvoudigd,
opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze,
hetzij elektronisch, mechanisch, door print-outs, kopieën, of op welke manier dan ook,
zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van De Vijf Zintuigen.
© De Vijf Zintuigen 2020

Geef een reactie