Nieuw horecapunt in Ruigrijk
21 mei 2017 10:38
Met het naderende drukke zomerseizoen is de Efteling weer flink bezig om de capaciteit van de horeca in het park te verhogen. Elk jaar verschenen er mobiele verkooppuntjes naast de ingang van de Python waar hamburgers werden verkocht. Wegens groot succes is er nu een nieuwe, grotere hamburgertent gebouwd met de doeltreffende naam 'Burgers'. Het gebouwtje staat nog achter bouwhekken, de exacte openingsdatum is nog niet bekend.
Ook het horecapunt 'De Vrolijke Noot' op het Dwarrelpein onderging een kleine metamorfose; zo werd de overkapping gedeeltelijk vernieuwd en uitgebreid en zijn er nieuwe borden verschenen waarop Sprookjesbosbewoners te zien zijn.
Bron: Eftelingfan
Foto: Eftelingfan
Reacties
17-10-2017 19:38
0
X
Deel je deze mening?
Ja, deel deze mening
Voor de vleeseters en iedereen die dier/milieu vriendelijk helemaal niets interesseert zijn er alternatieven genoeg voordat het een welles/nietes discussie wordt.
17-10-2017 18:40
0
X
Deel je deze mening?
Ja, deel deze mening

16-10-2017 22:30
0
X
Deel je deze mening?
Ja, deel deze mening
Mooi van de Efteling dat ze als één van de weinigen gewoon reageren (dat andere parken niets laten weten kan alleen betekenen dat ze diervriendelijkheid niet zo hoog in het vaandel hebben staan.) Helemaal geen vlees meer serveren is natuurlijk het diervriendelijkst, maar ook totaal niet realistisch als je kijkt naar wat de gemiddelde consument wil. Dus overstappen naar kroketten met twee sterren, zoals in het artikel wordt aangehaald, is dan zeker een mooie stap! Hopelijk volgen meer parken en dagattracties dit voorbeeld, want dit is hoe het hoort.
20-09-2017 15:03
0
X
Deel je deze mening?
Ja, deel deze mening
wel heb je dan altijd een goeie dag. "kan-nie-bale" ;-)
20-09-2017 14:47
0
X
Deel je deze mening?
Ja, deel deze mening
Citaat van: superheldo link: /forum/8/5312/813446 op: 19-09-2017 17:09:34
''Red de planten, eet een veganist''
''Red de planten, eet een veganist''

Doen we ook gelijk wat aan de overbevolking van de wereld.
19-09-2017 18:22
0
X
Deel je deze mening?
Ja, deel deze mening
Citaat van: superheldo link: /forum/8/5312/813446 op: 19-09-2017 17:09:34
''Red de planten, eet een veganist''
''Red de planten, eet een veganist''

Maar dan wel zo'n vervelende en laat mij graag met rust...

19-09-2017 17:09
Citaat van: lieven link: /forum/8/5312/813444 op: 19-09-2017 13:33:22
*buigt*
Mijn doel is simpel om het voor iedereen - van carnivoor tot herbivoor - aantrekkelijk en leuk te maken, en dat is naar mijn mening altijd een stuk minder moeilijk dan veel mensen denken. Denk dat het ook helpt dat ik de ethiek uit de discussie heb gelaten (met moeite, moet ik toegeven, maar het helpt de conversatie over het algemeen niet).
*buigt*
Mijn doel is simpel om het voor iedereen - van carnivoor tot herbivoor - aantrekkelijk en leuk te maken, en dat is naar mijn mening altijd een stuk minder moeilijk dan veel mensen denken. Denk dat het ook helpt dat ik de ethiek uit de discussie heb gelaten (met moeite, moet ik toegeven, maar het helpt de conversatie over het algemeen niet).
Ik denk dat het tijd wordt om deze discussie tot een einde te brengen met een prachtige conclusie:
-De Efteling heeft zeker de mogelijkheid om veganistische mogelijkheden aan te bieden, enkel kleiner.
En, bedankt voor het weglaten van de ethiek uit de hele discussie: want het helpt inderdaad meestal niet.
Om de discussie echt af te sluiten, nog een prachtige quote van een van mijn beste maatjes.
''Red de planten, eet een veganist''

19-09-2017 13:33
0
X
Deel je deze mening?
Ja, deel deze mening
Citaat van: superheldo link: /forum/8/5312/813442 op: 19-09-2017 11:33:24
Gaan we weer ^^
Inderdaad...
Zelf ben ik gewoon een van vele dagjesmensen (en een van de weinige mensen hier zonder abonnement denk ik), maar dan krijg ik toch het idee: Wat nou als je inderdaad even het perspectief verlegt naar een langdurig verblijf: geen locatie is mooier om echt mooie veganistische gerechten (dus meer dan enkel een burger of snack) op te zetten dan bij Het Loonsche Land, in de proeftuyn.[/b]
Eerlijk is eerlijk: ben zelf helaas al een paar jaar niet meer in het park geweest. Heb jaren in het buitenland gezeten en ben sinds een tijd weer (tijdelijk) terug maar het komt er steeds maar niet van. De Proeftuyn is inderdaad een mooie locatie hiervoor, maar wel echt buiten het park zelf. Mijn suggestie zou dan zijn om De Proeftuyn het 'Vegan Mekka' van de Efteling te laten zijn met diverse gerechten maar ook in het park 2 of 3 restaurants goede opties te laten aanbieden, de daggast is er natuurlijk ook nog steeds.
Wellicht enkel in Panorama en Het wapen van Raveleijn lijkt me dit een sterk idee, dat scheelt de ''snackschuren'' zoals ik ze altijd noem (burger backery, 't gebraad), een heleboel extra regeltjes vanwege het gebruik van zo'n kleine keuken.
Hierbij vind ik dus, liever een 2/3 goede gerechten dan de burgers aanpassen: kwaliteit boven kwantiteit
Maar juist de Burger Backery kan vrij makkelijk de vega burger voor een vegan burger vervangen. Vegans mogen een andere reputatie hebben maar junk food op zijn tijd, zeker tijdens een dag weg, is zeker welkom en kan ook snel of zelfs lopend worden opgegeten.
Dat zal zeker wel te doen zijn, de vegetarische slager is nog vele malen bekender in regio Amsterdam, dus er zal echt wel een leverancier dichterbij zijn. (ook ik weet niet welke, maar ik ga hier af op pure logica)
Meer regio Den Haag...
Vegetariërs die kaas eten? Sure, meer dan voldoende (ondanks dat strict genomen de meeste kazen niet vegetarisch zijn vanwege het stremsel). Maar dan zeg ik toch echt: jammer dan. Morgen kan je alle kaas die je wil in je salade gooien, en vandaag biedt de Efteling een oplossing die zowel jij als die gekke veganist allebei kunnen eten. ''Die gekke veganist'' je haalt de woorden uit de mond van het meerendeel van de maatschappij
*merendeel. En ik heb persoonlijk niet zoveel goede woorden over voor de hedendaagse maatschappij, niet alleen aangaande de omgang met dieren...
Maar ja, we zullen het er mee moeten doen. Daarom geen vegan restaurant, maar slechts een gerecht hier en daar, bitte.
Wat betreft kruisbestuiving Kruisbesmetting
Ik schrijf professioneel, heb een licentie op creatief taalgebruik
Maar anders: zet een waarschuwing in kleine letters onderaan je menu (zoals in veel restaurants reeds wordt gedaan), mensen weten waar ze aan toe zijn en je bent zelf ingedekt.
Ik zou willen dat dit anders kon, maar dit is helaas wel de cultuur.
Helemaal mee eens, maar dit is idd de cultuur en dan is dit dus de oplossing.
Oprecht: ik denk niet dat dit teveel gevraagd is en/of buitensporige acties/budgetten vereist, maar wel het park meer inclusief maakt en aan iedereen mogelijkheden biedt binnen de redelijkheid.
Eerlijk is eerlijk, ik ben voor het eerst het volledig eens met de standpunten van een veganist, well done!
*buigt*
Mijn doel is simpel om het voor iedereen - van carnivoor tot herbivoor - aantrekkelijk en leuk te maken, en dat is naar mijn mening altijd een stuk minder moeilijk dan veel mensen denken. Denk dat het ook helpt dat ik de ethiek uit de discussie heb gelaten (met moeite, moet ik toegeven, maar het helpt de conversatie over het algemeen niet).
''Alle veganisten zijn losers'', nee hoor, ik heb een zwak voor dit soort gesprekken en zal wellicht wat rechtlijnig, maar nooit disrespectvol zijn.
"Alle vleeseters zijn hufters."... oh nee, dat was dat foute onderzoek met valse data
. Ik zoek graag de discussie op maar ook ik ben ook niet makkelijk van mijn standpunten af te brengen.
Gaan we weer ^^
Inderdaad...
Zelf ben ik gewoon een van vele dagjesmensen (en een van de weinige mensen hier zonder abonnement denk ik), maar dan krijg ik toch het idee: Wat nou als je inderdaad even het perspectief verlegt naar een langdurig verblijf: geen locatie is mooier om echt mooie veganistische gerechten (dus meer dan enkel een burger of snack) op te zetten dan bij Het Loonsche Land, in de proeftuyn.[/b]
Eerlijk is eerlijk: ben zelf helaas al een paar jaar niet meer in het park geweest. Heb jaren in het buitenland gezeten en ben sinds een tijd weer (tijdelijk) terug maar het komt er steeds maar niet van. De Proeftuyn is inderdaad een mooie locatie hiervoor, maar wel echt buiten het park zelf. Mijn suggestie zou dan zijn om De Proeftuyn het 'Vegan Mekka' van de Efteling te laten zijn met diverse gerechten maar ook in het park 2 of 3 restaurants goede opties te laten aanbieden, de daggast is er natuurlijk ook nog steeds.
Wellicht enkel in Panorama en Het wapen van Raveleijn lijkt me dit een sterk idee, dat scheelt de ''snackschuren'' zoals ik ze altijd noem (burger backery, 't gebraad), een heleboel extra regeltjes vanwege het gebruik van zo'n kleine keuken.
Hierbij vind ik dus, liever een 2/3 goede gerechten dan de burgers aanpassen: kwaliteit boven kwantiteit
Maar juist de Burger Backery kan vrij makkelijk de vega burger voor een vegan burger vervangen. Vegans mogen een andere reputatie hebben maar junk food op zijn tijd, zeker tijdens een dag weg, is zeker welkom en kan ook snel of zelfs lopend worden opgegeten.
Dat zal zeker wel te doen zijn, de vegetarische slager is nog vele malen bekender in regio Amsterdam, dus er zal echt wel een leverancier dichterbij zijn. (ook ik weet niet welke, maar ik ga hier af op pure logica)
Meer regio Den Haag...
Vegetariërs die kaas eten? Sure, meer dan voldoende (ondanks dat strict genomen de meeste kazen niet vegetarisch zijn vanwege het stremsel). Maar dan zeg ik toch echt: jammer dan. Morgen kan je alle kaas die je wil in je salade gooien, en vandaag biedt de Efteling een oplossing die zowel jij als die gekke veganist allebei kunnen eten. ''Die gekke veganist'' je haalt de woorden uit de mond van het meerendeel van de maatschappij
*merendeel. En ik heb persoonlijk niet zoveel goede woorden over voor de hedendaagse maatschappij, niet alleen aangaande de omgang met dieren...

Wat betreft kruisbestuiving Kruisbesmetting

Ik schrijf professioneel, heb een licentie op creatief taalgebruik

Maar anders: zet een waarschuwing in kleine letters onderaan je menu (zoals in veel restaurants reeds wordt gedaan), mensen weten waar ze aan toe zijn en je bent zelf ingedekt.
Ik zou willen dat dit anders kon, maar dit is helaas wel de cultuur.
Helemaal mee eens, maar dit is idd de cultuur en dan is dit dus de oplossing.
Oprecht: ik denk niet dat dit teveel gevraagd is en/of buitensporige acties/budgetten vereist, maar wel het park meer inclusief maakt en aan iedereen mogelijkheden biedt binnen de redelijkheid.
Eerlijk is eerlijk, ik ben voor het eerst het volledig eens met de standpunten van een veganist, well done!
*buigt*
Mijn doel is simpel om het voor iedereen - van carnivoor tot herbivoor - aantrekkelijk en leuk te maken, en dat is naar mijn mening altijd een stuk minder moeilijk dan veel mensen denken. Denk dat het ook helpt dat ik de ethiek uit de discussie heb gelaten (met moeite, moet ik toegeven, maar het helpt de conversatie over het algemeen niet).
''Alle veganisten zijn losers'', nee hoor, ik heb een zwak voor dit soort gesprekken en zal wellicht wat rechtlijnig, maar nooit disrespectvol zijn.
"Alle vleeseters zijn hufters."... oh nee, dat was dat foute onderzoek met valse data

19-09-2017 13:14
1
Hartelijk dank voor jouw compliment

Ik woon in nu in Engeland maar vroeger in Belgie en ben dus met de Efteling opgegroeid.
Nu wou ik daar weer naartoe gaan met mijn man maar we zijn allebei een beetje kieskeurig wat eten betreft en hij had zijn twijfels over dat er genoeg te doen en te eten zou zijn.



Ik ben in Augustus in de Efteling geweest en heb zoals gewoonlijk overal de menu's bekeken en informatie verzameld en ik heb echt opgemerkt dat ze overal meer engels vertalen dit jaar.



Dus wie weet, misschien zal mijn website niet meer nodig zijn.

19-09-2017 11:33
0
X
Deel je deze mening?
Ja, deel deze mening
Citaat van: lieven link: /forum/8/5312/813439 op: 19-09-2017 01:41:05
Fijne nachtrust? Mijn avond begint net...
Ik heb geen horeca achtergrond of opleiding, maar vroeger wel veel evenementen en conferenties georganiseerd en tegenwoordig ben ik vrijwel altijd degene die de dingen organiseert binnen mijn vriendengroep. In mijn kring ben ik de enige vegan, zijn er een paar vegetariër en de meeste omni (en eentje zou ik toch wel betitelen als echte carnivoor).
''Een echte carnivoor'' dat is een beschrijving die ook mij wel eens is toegeworpen
Zou er van mij een vegan restaurant in het park mogen komen? JA! Is het realistisch? NEE! Wat ik in mijn vorige post bedoelde te zeggen, als ik met mensen uit eten ga (en dus meestal ook het restaurant uitkies) zorg ik ervoor dat iedereen goed kan eten, vrijwel altijd komt dat neer op een 'regulier' restaurant waar ze ook een goede vegan maaltijd kunnen neerzetten. Lukt dat niet? (zelfs niet buiten de kaart)? Dan ga ik, en dus ook mijn vrienden, er niet eten. Ben je zo ergens tussen de 6 en 15 mensen kwijt (en zeker voor een meerdaagse bestemming vind ik dat toch echt een issue, als je buiten de bestemming een restaurant moet gaan zoeken).
Dit vind ik het wel echt een interessant punt,als het een meerdaagse bestemming betreft.
Zelf ben ik gewoon een van vele dagjesmensen (en een van de weinige mensen hier zonder abonnement denk ik), maar dan krijg ik toch het idee: Wat nou als je inderdaad even het perspectief verlegt naar een langdurig verblijf: geen locatie is mooier om echt mooie veganistische gerechten (dus meer dan enkel een burger of snack) op te zetten dan bij Het Loonsche Land, in de proeftuyn.
Dus nee, ik vraag niet om een vegan restaurant, denk ook niet (eigenlijk: weet het wel zeker) dat dat rendabel is. Maar met een paar aanpassingen kan je wel veganisten van dienst zijn in iig een paar restaurants.
Wellicht enkel in Panorama en Het wapen van Raveleijn lijkt me dit een sterk idee, dat scheelt de ''snackschuren'' zoals ik ze altijd noem (burger backery, 't gebraad), een heleboel extra regeltjes vanwege het gebruik van zo'n kleine keuken.
De Efteling, en de meeste horeca anywhere, past natuurlijk regelmatig menu's aan, dus dat zou niet het probleem moeten zijn. En waar de vega burgers lagen liggen dan nu de vegan burgers die op dezelfde wijze worden gebakken, kan ook niet het probleem zijn (wellicht moet er een andere saus op, maar ook dat zou het personeel moeten kunnen behappen).
Hierbij vind ik dus, liever een 2/3 goede gerechten dan de burgers aanpassen: kwaliteit boven kwantiteit
Wat betreft de kosten: de vega burger die ze nu hebben (de MC2 burger van de Vegetarische Slager) is een van de duurdere in de markt en er zijn goedkopere vegan burgers van vergelijkbare kwaliteit. Je zit wel met leveranciers, en ik durf niet te zeggen of dit via de huidige leveranciers te doen zou zijn, daar zouden kosten in kunnen zitten. Maar er moeten mogelijkheden zijn om dit aan te pakken, wellicht geen burger dan maar een vegan kroket of wat anders leuks.
Dat zal zeker wel te doen zijn, de vegetarische slager is nog vele malen bekender in regio Amsterdam, dus er zal echt wel een leverancier dichterbij zijn. (ook ik weet niet welke, maar ik ga hier af op pure logica)
Vegetariërs die kaas eten? Sure, meer dan voldoende (ondanks dat strict genomen de meeste kazen niet vegetarisch zijn vanwege het stremsel). Maar dan zeg ik toch echt: jammer dan. Morgen kan je alle kaas die je wil in je salade gooien, en vandaag biedt de Efteling een oplossing die zowel jij als die gekke veganist allebei kunnen eten. ''Die gekke veganist'' je haalt de woorden uit de mond van het meerendeel van de maatschappij
(of wellicht 2 salades, een vega en een vegan... lijkt me ook niet teveel gevraagd).
Mij ook niet, desnoods laat je 1 ingrediënt weg
Wat betreft kruisbestuiving Kruisbesmetting
van ingrediënten: altijd mogelijk in een professionele keuken. Dit weet vrijwel iedere vegetariër en veganist (alsmede mensen met allergiëen). De keus is hoeveel waarde je daaraan hecht (of moet hechten voor je gezondheid), want zoals je zegt mag je van een keuken verwachten dat ze hun best doen maar kan je niet eisen dat het ook altijd 100% goed gaat. Wil je het absoluut niet? Neem dan je lunchtrommel maar mee.
Maar anders: zet een waarschuwing in kleine letters onderaan je menu (zoals in veel restaurants reeds wordt gedaan), mensen weten waar ze aan toe zijn en je bent zelf ingedekt.
Ik zou willen dat dit anders kon, maar dit is helaas wel de cultuur.
Oprecht: ik denk niet dat dit teveel gevraagd is en/of buitensporige acties/budgetten vereist, maar wel het park meer inclusief maakt en aan iedereen mogelijkheden biedt binnen de redelijkheid.
Eerlijk is eerlijk, ik ben voor het eerst het volledig eens met de standpunten van een veganist, well done!
Ook ik ga graag de diepte in, zeker zolang het met respect wederzijds kan en samen gekeken wordt hoe iets benaderd kan worden (en dan maar hopen dat de Efteling hier af en toe eens komt gluren en wellicht wat ideeën oppakt).
''Alle veganisten zijn losers'', nee hoor, ik heb een zwak voor dit soort gesprekken en zal wellicht wat rechtlijnig, maar nooit disrespectvol zijn.
Ik vermoed: goedemorgen!
Fijne nachtrust? Mijn avond begint net...

Ik heb geen horeca achtergrond of opleiding, maar vroeger wel veel evenementen en conferenties georganiseerd en tegenwoordig ben ik vrijwel altijd degene die de dingen organiseert binnen mijn vriendengroep. In mijn kring ben ik de enige vegan, zijn er een paar vegetariër en de meeste omni (en eentje zou ik toch wel betitelen als echte carnivoor).
''Een echte carnivoor'' dat is een beschrijving die ook mij wel eens is toegeworpen
Zou er van mij een vegan restaurant in het park mogen komen? JA! Is het realistisch? NEE! Wat ik in mijn vorige post bedoelde te zeggen, als ik met mensen uit eten ga (en dus meestal ook het restaurant uitkies) zorg ik ervoor dat iedereen goed kan eten, vrijwel altijd komt dat neer op een 'regulier' restaurant waar ze ook een goede vegan maaltijd kunnen neerzetten. Lukt dat niet? (zelfs niet buiten de kaart)? Dan ga ik, en dus ook mijn vrienden, er niet eten. Ben je zo ergens tussen de 6 en 15 mensen kwijt (en zeker voor een meerdaagse bestemming vind ik dat toch echt een issue, als je buiten de bestemming een restaurant moet gaan zoeken).
Dit vind ik het wel echt een interessant punt,als het een meerdaagse bestemming betreft.
Zelf ben ik gewoon een van vele dagjesmensen (en een van de weinige mensen hier zonder abonnement denk ik), maar dan krijg ik toch het idee: Wat nou als je inderdaad even het perspectief verlegt naar een langdurig verblijf: geen locatie is mooier om echt mooie veganistische gerechten (dus meer dan enkel een burger of snack) op te zetten dan bij Het Loonsche Land, in de proeftuyn.
Dus nee, ik vraag niet om een vegan restaurant, denk ook niet (eigenlijk: weet het wel zeker) dat dat rendabel is. Maar met een paar aanpassingen kan je wel veganisten van dienst zijn in iig een paar restaurants.
Wellicht enkel in Panorama en Het wapen van Raveleijn lijkt me dit een sterk idee, dat scheelt de ''snackschuren'' zoals ik ze altijd noem (burger backery, 't gebraad), een heleboel extra regeltjes vanwege het gebruik van zo'n kleine keuken.
De Efteling, en de meeste horeca anywhere, past natuurlijk regelmatig menu's aan, dus dat zou niet het probleem moeten zijn. En waar de vega burgers lagen liggen dan nu de vegan burgers die op dezelfde wijze worden gebakken, kan ook niet het probleem zijn (wellicht moet er een andere saus op, maar ook dat zou het personeel moeten kunnen behappen).
Hierbij vind ik dus, liever een 2/3 goede gerechten dan de burgers aanpassen: kwaliteit boven kwantiteit
Wat betreft de kosten: de vega burger die ze nu hebben (de MC2 burger van de Vegetarische Slager) is een van de duurdere in de markt en er zijn goedkopere vegan burgers van vergelijkbare kwaliteit. Je zit wel met leveranciers, en ik durf niet te zeggen of dit via de huidige leveranciers te doen zou zijn, daar zouden kosten in kunnen zitten. Maar er moeten mogelijkheden zijn om dit aan te pakken, wellicht geen burger dan maar een vegan kroket of wat anders leuks.
Dat zal zeker wel te doen zijn, de vegetarische slager is nog vele malen bekender in regio Amsterdam, dus er zal echt wel een leverancier dichterbij zijn. (ook ik weet niet welke, maar ik ga hier af op pure logica)
Vegetariërs die kaas eten? Sure, meer dan voldoende (ondanks dat strict genomen de meeste kazen niet vegetarisch zijn vanwege het stremsel). Maar dan zeg ik toch echt: jammer dan. Morgen kan je alle kaas die je wil in je salade gooien, en vandaag biedt de Efteling een oplossing die zowel jij als die gekke veganist allebei kunnen eten. ''Die gekke veganist'' je haalt de woorden uit de mond van het meerendeel van de maatschappij
(of wellicht 2 salades, een vega en een vegan... lijkt me ook niet teveel gevraagd).
Mij ook niet, desnoods laat je 1 ingrediënt weg
Wat betreft kruisbestuiving Kruisbesmetting

van ingrediënten: altijd mogelijk in een professionele keuken. Dit weet vrijwel iedere vegetariër en veganist (alsmede mensen met allergiëen). De keus is hoeveel waarde je daaraan hecht (of moet hechten voor je gezondheid), want zoals je zegt mag je van een keuken verwachten dat ze hun best doen maar kan je niet eisen dat het ook altijd 100% goed gaat. Wil je het absoluut niet? Neem dan je lunchtrommel maar mee.
Maar anders: zet een waarschuwing in kleine letters onderaan je menu (zoals in veel restaurants reeds wordt gedaan), mensen weten waar ze aan toe zijn en je bent zelf ingedekt.
Ik zou willen dat dit anders kon, maar dit is helaas wel de cultuur.
Oprecht: ik denk niet dat dit teveel gevraagd is en/of buitensporige acties/budgetten vereist, maar wel het park meer inclusief maakt en aan iedereen mogelijkheden biedt binnen de redelijkheid.
Eerlijk is eerlijk, ik ben voor het eerst het volledig eens met de standpunten van een veganist, well done!
Ook ik ga graag de diepte in, zeker zolang het met respect wederzijds kan en samen gekeken wordt hoe iets benaderd kan worden (en dan maar hopen dat de Efteling hier af en toe eens komt gluren en wellicht wat ideeën oppakt).
''Alle veganisten zijn losers'', nee hoor, ik heb een zwak voor dit soort gesprekken en zal wellicht wat rechtlijnig, maar nooit disrespectvol zijn.
Ik vermoed: goedemorgen!
Geef je mening
Reageren? Inloggen of RegistrerenGerelateerde onderwerpen
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-