Forum: *** DVZ verslag ***: Tien jaar musical in het Efteling Theater.

Pagina: 1 van 1 (2 items)
<< 1 >>
 
 Offline Marwin
Moderator
door Tim de Ligt

Aan het begin van deze eeuw werd het Efteling Theater gebouwd waar dagelijks de grootse parkshow De Wonderlijke Efteling Show te zien was. Al gauw was het theater niet alleen de thuishaven van de parkshows, maar bood het theater ook onderdak aan een reeks musicals die vaak exclusief in de Efteling te zien waren. Jeroen Zwartjes, manager live entertainment en theaterproducties, denkt met plezier terug aan de reeds geproduceerde musicals: “Tien jaar geleden kusten wij Doornroosje wakker en zwommen verder met De Kleine Zeemeermin. We belandden in het luchtkasteel van TiTa Tovenaar en werden verliefd op de rode krullen van Annie. Vervolgens vonden wij het glazen muiltje van Assepoester en kwamen in de bergen bij de familie Von Trapp bij The Sound Of Music. Tussendoor zagen wij voor het eerst Sprookjesboom de musical verschijnen, maar het straatjochie Kruimeltje kwam ook in het Efteling Theater terecht en het afgelopen seizoen presenteerden wij elfen, faunen en trollen in de musical Droomvlucht.” Hetty Feteris regisseerde in 2009 ook de eerste Sprookjesboom de musical: “Ik vind het ontzettend leuk. We gaan weer een nieuwe musical maken. In deze musical beginnen we waar we bij de vorige musical geëindigd zijn. De vorige musical eindigde met de houthakker die een boom liet vallen op het huis van de Heks. In deze voorstelling kampeert Heks in een tentje en is ze op zoek naar een goede klusser.” “Sprookjesboom, wie kent het niet?” vraagt Jeroen terecht. Met een populaire televisieserie, een eigen film, live entertainment en de kans om de Sprookjesboom in het park te zien kun je bijna niet meer om Sprookjesboom heen. Jeroen vervolgt: “Sprookjesboom is eigenlijk alles wat de Efteling is, daarom vonden wij het ook hoog tijd worden voor een nieuw verhaal, een hele nieuwe voorstelling met heel veel oude bekenden.”

Thijs van Empel is één van de spelers die al vanaf het begin is betrokken bij De Sprookjesboom. “Te gek” is het eerste wat bij hem naar boven komt. Als we hem vragen waarom dat is, antwoordt hij: “Ze groeien bijna aan je vast. We zijn destijds begonnen in het Sprookjesbos in de winter. We zijn toen met Langnek en de Grote Boze Wolf door het park gaan lopen. Dat was het allereerste begin, dat groeide uit naar parkshows en de musicals.” Janneke Iking deelt zijn enthousiasme: “Poppenspelen is zo’n vak apart, ook al doe ik het al vijf jaar. Dat merk ik nu ook weer met de repetities, ik begin vanaf nul en dan is weer zoeken hoe je het dit keer gaat doen.”

Het maken van een vervolg op een eerdere musical kan lastig zijn, je loopt de kans in herhaling te vallen. Toch verzekert Hetty ons dat we daar niet bang voor hoeven te zijn. “We hebben een heel ander script met een heel andere opbouw.” Thijs vult aan: “De vorige keer was de houthakker de hoofdpersoon dat brengt een heel ander gevoel met zich mee dan Klein Duimpje die een wens heeft om groot te zijn. Dat hebben alle kinderen ook, dat maakt het enorm leuk en fris. Het gevoel van de voorstelling is helemaal anders dan de vorige keer, maar wel met behoud van de humor en de luchtigheid.” De vorige voorstelling kenmerkte zich door de interactie met het publiek, kinderen waren actief onderdeel van de voorstelling. “De musical zit wel anders in elkaar, maar dáár kun je niet omheen. Je wilt toch dat de kinderen mee gaan doen. Kijk, rond de vijftig minuten moet je echt niet komen met een leuke ballad, want dan vallen ze gewoon in slaap. Er moet dan juist iets gebeuren, je wil dat ze erbij blijven.” De vorige musical bevatte veel liedjes die we al kenden uit de diverse voorstellingen in het Sprookjesbostheater. “De liedjes waren nooit geschreven om er één totaal van te maken, maar in de arrangementen word het dan toch wel naar elkaar toe getrokken. Dat is nu anders, de musical is volledig nieuw gecomponeerd. Ik denk dat dat wel een verschil gaat maken in de zin dat het iets volwassener wordt. Het is vooraf bedacht dat het bij elkaar moet horen.”

Sprookjesboom de musical; een gi-ga-gantisch avontuur is vooralsnog alleen te zien in het Efteling Theater. Try-outs worden gespeeld vanaf 19 september, de première is op zondag 30 september en de voorstelling is te zien tot en met 24 februari 2013 in de weekenden en vakanties.

Beelden van de sneak preview:
Decor:


- Vaak is de beste verklaring veel ingewikkelder dan de meest eenvoudige verklaring.

- The copyright bargain: a balance between protection for the artist and rights for the consumer.

Sprookjesboom perspresentatie.

Bron:musicalsites.

Wereld vol wonderen de efteling x2 2014

Pagina: 1 van 1 (2 items)
<< 1 >>