Forum: Horeca in de Efteling (algemeen)

Pagina: 1 van 60 (538 items)
<< 1·2·3·4·5·6·58·59·60 >>
Pagina: 132 van 133 (2649 items)
<< 1·2·3·127·128·129·130·131·132·133 >>
 
 Offline lieven
Wat ik begrepen heb (ben zelf -te- lang al niet meer in het park geweest, maar ben veganist) is dat de No Meat Burger eigenlijk de MC2 Burger is, en daar zit ei in. De vegaburger bij Burgers (in Ruigrijk) schijnt de Tomeato te zijn, deze is eigenlijk niet eens vegetarisch daar Beemster (wat erin zit) dierlijk stremsel gebruikt.

Helaas dus geen vegan burgers in het park

 Offline lieven
Overigens: pasta is ook nog maar de vraag, de pasta zelf kan ei bevatten en voor curries (zoals bij Toko Pagode) is de kans aanzienlijk dat er room of melk wordt gebruikt ipv kokosmelk gezien dit veel goedkoper is, in lower end horeca wordt dit heel veel gedaan.

Ik zou eigenlijk even contact opnemen als je echt meer info wilt hebben, hoewel het de vraag is of de klantenservice hier genoeg van weet (of zelfs het horeca personeel, veganisme blijft vooralsnog erg exotisch en onbegrepen in Nederland)

Mocht je, of degene die de vraag aan je stelde, Duits lezen, heb net dit gegoogled, redelijk recent wat tips en ideeën:
http://carpe-vegan.com/vegan-in-efteling/

 Offline AEGTTE
Hallo Lieven

Volgens de website bevat de Tomeato microbieel stremsel. Dit is naar het schijnt verwerft uit een soort schimmel en niet uit dieren. Maar het bevat wel eiwit dus is niet veganistisch.
Goed punt over de pasta, helemaal vergeten dat daar meestal ei in zit.
Ik heb YamYam to go even een emailtje gestuurd want daar komt het eten van de Toko Pagode vandaan denk ik. We zullen zien of er wat van komt.

De Gulde Gaarde heeft denk ik een vegetarisch worstenbroodje. Ik ben benieuwd wat daar in zit. Alhoewel ik durf te wedden dat ze het met ei bestreken hebben.

Als ik dat zo goed begrijp is volgens Carpe Vegan alleen het volgende veganistisch
- Frieten
- Fruit
- Slushies
- Komkommer en tomaat snack potjes
- Eigenheymer
- Veganistische jellybeans en zuurstokken van de Verleiding
- noten, muesli, groenten chips, popcorn in de Gulden Gaarde


An Englishmen's Guide To The Efteling

http://aegtte.weebly.com/

 Offline lieven
Hey,

Tomeato is een twistpunt... Het klopt van het microbieel stremsel, echter claimen ze ook dat het met Beemster is gemaakt en Beemster zelf claimt dat hun kaas niet vegetarisch is (zie laatste FAQ onder de link).

Het vegetarisch worstenbroodje komt vermoed ik van Robert van Bèckhoven (van Heel Holland Bakt), kan dit niet met absolute zekerheid zeggen maar zijn winkel levert ook bijvoorbeeld het gebak voor Polles Keuken en het lijkt me stug dat de Efteling deze zelf staat te bakken. Op de site is verder geen info te vinden maar ik denk inderdaad dat het niet veganistisch is, los van het bestrijken is de kans groot dat ei ook als bindmiddel is gebruikt, en melk is ook niet onwaarschijnlijk.

Wat jellybeans betreft, daar zit meestal schellak (luizen) en bijenwas in, de rode en roze zijn tevens vaak gekleurd met E120, oftewel karmijnzuur, oftewel kevers. De kleurstof is vaak ook toegepast in ander snoepgoed en gebak, wellicht dus ook sommige zuurstokken. Maar snoep van het merk Good Stuff, wat dus schijnbaar in de Efteling is te vinden (iemand?), is altijd volledig plantaardig.

Bij de friet is natuurlijk mayonnaise niet veganistisch maar let ook even op de satésaus, afhankelijk van het merk kan daar trassi (garnalenpasta) in zitten. (weet niet waar de vragensteller vandaan komt, maar goed om te weten dat in Nederland friet altijd in plantaardige olie moet worden gebakken anders dan wanneer het expliciet wordt aangegeven. Dit is wettelijk vastgelegd. In de regel zijn het slechts een paar restaurants waar de friet niet vegetarisch is, afhankelijk van een eventuele coating kan het voorkomen dat friet niet veganistisch is, maar dit is in Nederland een uitzondering. Zelfs McDonalds heeft veganistische friet, in Nederland althans.)

De popcorn zou boter kunnen hebben?

 Offline Elske
Citaat van: lieven link: /forum/8/5312/813192 op: 10-08-2017 00:58:11

Overigens: pasta is ook nog maar de vraag, de pasta zelf kan ei bevatten en voor curries (zoals bij Toko Pagode) is de kans aanzienlijk dat er room of melk wordt gebruikt ipv kokosmelk gezien dit veel goedkoper is, in lower end horeca wordt dit heel veel gedaan.


Bij Pinokkio's restaurant kan een salade worden gemaakt, de pasta is niet veganistisch. Zo is mij ooit een keer toegezegd.

Het schijnt dat als je bij het Wapen van Raveleijn reserveert ze bereid zijn mee te denken over alternatieven, ook veganistisch. Dat kwam ik op een ander forum tegen als reactie op dezelfde vraag die jij nu stelt - maar nu kan ik dat specifieke forum niet meer terug vinden. Vind ik zelf persoonlijk wel vreemd aangezien het concept "eten wat de pot schaft" is, maar goed je kunt het altijd telefonisch navragen natuurlijk.

 Offline lieven
Zie net via Looopings dat Viva Las Vega's recent onderzoek heeft gedaan naar veganistisch aanbod in attractieparken. De Efteling scoort hierbij het beste. De site geeft ook suggesties.

Moet trouwens wel zeggen dat ik Viva Las Vega's niet de beste site vindt en bijvoorbeeld dat de pasta vegan is wordt elders weer tegengesproken. Dus, tja... omdat we het er net over hadden plaats ik de link, maar ik neem de informatie niet per definitie als 100% juist en zou zelf altijd navraag blijven doen.

Zijn er mensen die buffet in hotel wel eens gedaan hebben zo ja hoe was dit? Kan er zelf niets over vinden hier.

Citaat van: rollerp link: /forum/8/5312/813266 op: 22-08-2017 00:37:25

Zijn er mensen die buffet in hotel wel eens gedaan hebben zo ja hoe was dit? Kan er zelf niets over vinden hier.


Ik neem aan dat je het avond buffet bedoeld?

Ja, heb ik wel eens gedaan. Ja, je moet er van houden. Moet wel eerlijk zeggen dat de personen waar ik mee ging echte zeurpieten wat betreft het eten zijn.

Er is voldoende en er wordt ook direct bereid, dus je kunt gewoon dingen pakken, maar ze maken ook dingen ter plekke klaar.

Vond alleen het de prijs niet waard, maar ook dat is persoonlijk. Weet alleen niet meer wat we betaald hebben, maar weet nog wel dat ik het te duur vond, achteraf.

Persoonlijk zou ik het geen tweede keer boeken en met kleine kinderen zou ik voor iets anders gaan.

Ja bedoelde idd het avond buffet. Is 30 euro pp zonder drank is niet voor met kinderen heen te gaan maar alleen volwassenen.

Als er geen echt moeilijke eters bij zitten en daar bedoel ik eigenlijk mee, wat de boer niet kent dat eet die niet, dan kan je het zeker proberen. Het is wat luxer, althans dat was toen, maar wel leuk en ik vond het wel lekker.

Het is weer eens wat anders dan al het patat, is er ook hoor, en burgers etc.

 Offline Elske
Citaat van: rollerp link: /forum/8/5312/813274 op: 24-08-2017 22:20:42

Ja bedoelde idd het avond buffet. Is 30 euro pp zonder drank is niet voor met kinderen heen te gaan maar alleen volwassenen.


Er is ook een aparte kindertafel en kinderen zijn de helft goedkoper.

 Offline AEGTTE
Hey Lieven

Ik denk dat Viva Las Vega's veganistisch verward met vegetarisch.

Volgens Viva las Vega's zijn de frieten, nacho's met salsa saus, popcorn, suikerspin, slush puppy, nootjesmix, churro's, pasta met rode saus, lollies, rijst/noodles met wokgroenten, salade met coucsous, fruitijs,verse fruitsappen, maaltijdsalade's, soepen en fruitsalades

Met Popcorn is de 'Lightly Sea Salted' en 'Sweet & Salty' Vegan maar niet de 'Sour Cream & Black pepper'. De standaard popcorn is waarschijnlijk ook niet veganistisch (boter).
Suikerspin, fruitijs, Slush Puppies en Lollies zijn mogelijk ook niet veganistisch (en ook niet vegetarisch) als er rode kleurstof in zit want dat is meestal gemaakt van rode insecten.
In Churros zitten hoogstwaarschijnljk boter. In pasta en noodles zit waarschijnlijk ei. Bij Toko Pagode kan je wel rijst krijgen maar geen een van de sauzen zijn veganistisch.
Voor zover ik kan zien verkoopt de efteling geen salade met couscous meer en de vegetarische maaltijdsalades hebben mozzarella en zijn dus zeker niet veganistisch.

Zelfs in de Unox tomatensoep zit melksuiker en in de groentensoep zit ei.

Van zijn lijst lijken me dus de enigste veganistsche dingen: Frieten, Propercorn popcorn, nacho's, nootjesmix, rijst, verse fruitsappen en fruitsalade

An Englishmen's Guide To The Efteling

http://aegtte.weebly.com/

 Offline lieven
Hey AEGTTE (of hoe mag ik je aanspreken?),

Dank dat je er nog even op terugkomt, zoals ik al zei ben ik niet echt fan van de site en dit toont des te meer aan waarom.

Het lijkt me overigens wel vreemd als er in de churros boter zit, gezien dit normaliter niet een onderdeel van het recept is. Wat wel vaak wordt toegevoegd is ei (vraag me niet waarom, is niet traditioneel en voegt weinig toe).

Noodles zijn overigens (vrijwel) altijd vegan (iig rijstnoedels, udon en soba), maar zoals ze volgens mij worden aangeboden in de Efteling, -mihoen - zitten er reeds ingrediënten door, waaronder ei.

Ben benieuwd of, en hoe goed, de Efteling hierop zou kunnen inspelen bij bijvoorbeeld het Wapen van Raveleijn als je dit vooraf doorgeeft.

Zal nog even duren maar verwacht wel dat ook de Efteling in een paar jaar een beter vegan aanbod krijgt, de beweging begint eindelijk een beetje stoom te krijgen in Nederland en uiteindelijk is het park natuurlijk ook gewoon marktgericht.

(PS: Complimenten voor je site, naar mijn weten heb je bij verre het beste overzicht van het horeca aanbod en sowieso erg veel informatie en foto's te vinden. Als iemand met veel vrienden in het buitenland is dit een erg fijne bron om naar te verwijzen.)

Ik wil mij toch mengen in de discussie ''is er voldoende aanbod voor veganisten''.

Persoonlijk ben ik gewoon omnivoor, ik eet waar en wanneer ik zin heb om iets te eten.
Het enige waar ik rekening mee probeer te houden is het ''beter leven'' keurmerk, als mijn portemonnee dit ook toelaat.
Maar Afin, dat terzijde: heeft de Efteling /pretparken/ voldoende aanbod voor veganisten?

Net-Niet, is hierbij mijn antwoord.
Ik ga wellicht heel kort door de bocht klinken hier, maar als er voor een veganist het volgende is:

-Een Salade
-Een hoofdgerecht

Vind ik het meer dan prima, aangezien je bij besluit van het zijn van een veganist weet welke beperkingen je jezelf oplegt.
En dan kom je bij de kwestie, moet de grote groep zich aanpassen aan de kleinere groep: Nee.
Veel dingen kan je als veganist desnoods zelf meenemen, maar een pretpark staat niet gelijk aan een hoogwaardig restaurant.

Ik wil hiermee echt niemand voor de kop stoten, en het is geen aanval naar veganisten, meer mijn mening dat er voor een klein deel mensen ook maar een klein deel aangepast hoeft te worden.

''Met de meeste hoogachting, uw trouwe lakei....''

Weet iemand van welk merk de kibbeling is die in het park wordt geserveerd?

Is Symbolica al geopend?!

 Offline lieven
@timefteling Kan je helaas geen zeker antwoord geven, maar ik vermoed Unilever (de snacks komen bij Van Oers vandaan en zij hebben geen visproducten, Unilever is echter ook leverancier). Heb even voor je gegoogled, in de hoop dat je vraag niet verdwijnt tussen de 'veganistische posts'. Anders even contact met het park zoeken?

@superheldo Ik ben het grotendeels met je eens, maar zelfs dat 'basis aanbod' van een salade en een hoofdgerecht is er dus niet.

Hier een vraag:

De Brutale Aap serveert halal vlees. Van de Nederlandse bevolking is tussen de 5 en 6% Moslim. Zowel vis als vegetarisch is per definitie halal, wat betekent dat moslims altijd prima hebben kunnen eten in het park en met De Brutale Aap voor hen het aanbod nog verder is uitgebreid ondanks dat Islamitische gasten voorheen niet van de honger omkwamen.

Je zal mij niet horen zeggen dat er geen halal vlees in het park verkocht moet worden (hoewel je ook hier een ethische discussie over dierenwelzijn en ritueel slachten kan voeren), maar als zo specifiek één minderheid wordt bediend, waarom dan niet ook een andere minderheid zonder dat daar ingewikkelde, dure aanpassingen voor gemaakt moeten worden?

Eén pastasoort zonder ei (eten anderen ook, de meeste gedroogde pasta in de supermarkt is ook zonder ei), vervang de vega burger voor een vegan burger (maak je zowel vegetariërs en veganisten blij mee), een enkele salade zonder kaas en/of ei en/of honing en wellicht nog 1 of 2 opties bovenop het huidige aanbod. Dat zou voldoende zijn. Vegan mayo en alleen maar puur plantaardig snoep zou geweldig zijn, maar dat zijn extremen die (bijna) niemand verwacht.

Nu zijn er ongeveer evenveel vegetariërs als Moslims in Nederland en een stuk minder veganisten (~0.3-0.4%), maar met veganistische maaltijden bedien je ook vegetariërs, mensen met een lactose-intolerantie of ei allergie, mensen die om gezondheidsredenen dierlijke producten vermijden en mogelijk ook Moslims en (veel) Joodse mensen*. Kom je volgens mij toch ook wel ergens tussen de 5 en 10%.

Vanuit commercieel oogpunt: de Efteling zet vol in op internationale en meerdaagse gasten. Juist in Duitsland en het VK is veganisme een enorme groeimarkt (ook hier en in België, maar een stuk langzamer). Je kan natuurlijk zeggen dat die enkeling het verschil niet maakt, maar die enkeling komt meestal in een groep of met familie. Als zij met zijn allen uit eten willen is de kans aanzienlijk dat ze uitwijken buiten het park waar iedereen bediend kan worden, ipv dat ze het geld in het park uitgeven.

Het is een kwestie van even slim aanpakken en een paar kleine veranderingen doorvoeren waarmee je opeens nieuwe groepen kan bedienen, zonder andere groepen af te stoten en zonder enorme aanpassingen in je bedrijfsvoering of hogere kosten. Commercieel is dit zelfs te verkopen, dus waarom niet?


*Afhankelijk van hoe strikt de spijswetten worden geïnterpreteerd, ik ken echter vele Joodse mensen voor wie 'vegetarisch/veganistisch' een goede oplossing is buiten de deur.

Voor het leesgemak heb ik mijn antwoorden direct in jou bericht gezet, maar dan cursief, dit scheelt een hoop extra formuleren om half 1 in de nacht.


Citaat van: lieven link: /forum/8/5312/813437 op: 18-09-2017 20:17:32@superheldo Ik ben het grotendeels met je eens, maar zelfs dat 'basis aanbod' van een salade en een hoofdgerecht is er dus niet.

Hier een vraag:

De Brutale Aap serveert halal vlees. Van de Nederlandse bevolking is tussen de 5 en 6% Moslim. Zowel vis als vegetarisch is per definitie halal, wat betekent dat moslims altijd prima hebben kunnen eten in het park en met De Brutale Aap voor hen het aanbod nog verder is uitgebreid ondanks dat Islamitische gasten voorheen niet van de honger omkwamen.

Je zal mij niet horen zeggen dat er geen halal vlees in het park verkocht moet worden (hoewel je ook hier een ethische discussie over dierenwelzijn en ritueel slachten kan voeren), maar als zo specifiek één minderheid wordt bediend, waarom dan niet ook een andere minderheid zonder dat daar ingewikkelde, dure aanpassingen voor gemaakt moeten worden?

Kijkend vanuit mijn Horeca-management opleiding, en niet vanuit mezelf, is hier het waarschijnlijke antwoord: omdat de markt nog te klein is, en de aanpassingen zijn wellicht niet op het eerste oog ingewikkeld maar je zit met de aanpassing van de menu's, het bijleren van het personeel, het extra bestellen van producten of het vervangen van een goedkoop naar een duurder product.

Eén pastasoort zonder ei (eten anderen ook, de meeste gedroogde pasta in de supermarkt is ook zonder ei), vervang de vega burger voor een vegan burger (maak je zowel vegetariërs en veganisten blij mee)
Ik wilde zeggen dat ik dit een top-idee vind, oprecht, liever het huidige aanbod nog een beetje tinkeren dan allerei nieuwe dingen

een enkele salade zonder kaas en/of ei en/of honing en wellicht nog 1 of 2 opties bovenop het huidige aanbod.
Ja.. maar je hebt ook veganisten die willen ook dat hun eten geneens in aanraking komt met een dierlijk product, en in een mega drukke keuken wast de chef echt niet per salade opnieuw zijn handen/tangetjes, dit kan wellicht nog gezeik opleveren op dat gebied

Dat zou voldoende zijn. Vegan mayo en alleen maar puur plantaardig snoep zou geweldig zijn, maar dat zijn extremen die (bijna) niemand verwacht.

Nu zijn er ongeveer evenveel vegetariërs als Moslims in Nederland en een stuk minder veganisten (~0.3-0.4%), maar met veganistische maaltijden bedien je ook vegetariërs,
Beperk je hiermee niet de keuze voor de vegetariërs dan? ik ken er genoeg die van kaas houden, kort gezegd.

mensen met een lactose-intolerantie of ei allergie, mensen die om gezondheidsredenen dierlijke producten vermijden en mogelijk ook Moslims en (veel) Joodse mensen*. Kom je volgens mij toch ook wel ergens tussen de 5 en 10%.


En op dit gebied vind ik wederom: bij een allergie zou ik zo'n massakeuken uberhaupt vermijden, niet dat ik het personeel niet vertrouw: maar accidents happen, en dat zou een flinke vlek zijn op ieders imago, laat staan die van de Efteling.

Vanuit commercieel oogpunt: de Efteling zet vol in op internationale en meerdaagse gasten. Juist in Duitsland en het VK is veganisme een enorme groeimarkt (ook hier en in België, maar een stuk langzamer). Je kan natuurlijk zeggen dat die enkeling het verschil niet maakt, maar die enkeling komt meestal in een groep of met familie.

Als zij met zijn allen uit eten willen is de kans aanzienlijk dat ze uitwijken buiten het park waar iedereen bediend kan worden, ipv dat ze het geld in het park uitgeven.


Tijd voor een Vegan-Restaurant in het park dan maar,... of krijg je wat ik dan het ''smalland'' effect noem: waarbij een bepaalde groep wordt afgezonderd van de massa, en dit eigenlijk totaal niet chill vind.

Het is een kwestie van even slim aanpakken en een paar kleine veranderingen doorvoeren waarmee je opeens nieuwe groepen kan bedienen, zonder andere groepen af te stoten en zonder enorme aanpassingen in je bedrijfsvoering of hogere kosten. Commercieel is dit zelfs te verkopen, dus waarom niet?


*Afhankelijk van hoe strikt de spijswetten worden geïnterpreteerd, ik ken echter vele Joodse mensen voor wie 'vegetarisch/veganistisch' een goede oplossing is buiten de deur.


Voor nu, een fijne nachtrust gewenst, ik zie de reactie hierop morgen wel verschijnen.
Mocht je vragen hebben mbt diepgang: vraag ze vooral, dit zijn de gesprekken waarvoor ik hier kom!

''Met de meeste hoogachting, uw trouwe lakei....''

 Offline lieven
Fijne nachtrust? Mijn avond begint net...

Ik heb geen horeca achtergrond of opleiding, maar vroeger wel veel evenementen en conferenties georganiseerd en tegenwoordig ben ik vrijwel altijd degene die de dingen organiseert binnen mijn vriendengroep. In mijn kring ben ik de enige vegan, zijn er een paar vegetariër en de meeste omni (en eentje zou ik toch wel betitelen als echte carnivoor).

Zou er van mij een vegan restaurant in het park mogen komen? JA! Is het realistisch? NEE! Wat ik in mijn vorige post bedoelde te zeggen, als ik met mensen uit eten ga (en dus meestal ook het restaurant uitkies) zorg ik ervoor dat iedereen goed kan eten, vrijwel altijd komt dat neer op een 'regulier' restaurant waar ze ook een goede vegan maaltijd kunnen neerzetten. Lukt dat niet? (zelfs niet buiten de kaart)? Dan ga ik, en dus ook mijn vrienden, er niet eten. Ben je zo ergens tussen de 6 en 15 mensen kwijt (en zeker voor een meerdaagse bestemming vind ik dat toch echt een issue, als je buiten de bestemming een restaurant moet gaan zoeken).

Dus nee, ik vraag niet om een vegan restaurant, denk ook niet (eigenlijk: weet het wel zeker) dat dat rendabel is. Maar met een paar aanpassingen kan je wel veganisten van dienst zijn in iig een paar restaurants.

De Efteling, en de meeste horeca anywhere, past natuurlijk regelmatig menu's aan, dus dat zou niet het probleem moeten zijn. En waar de vega burgers lagen liggen dan nu de vegan burgers die op dezelfde wijze worden gebakken, kan ook niet het probleem zijn (wellicht moet er een andere saus op, maar ook dat zou het personeel moeten kunnen behappen).

Wat betreft de kosten: de vega burger die ze nu hebben (de MC2 burger van de Vegetarische Slager) is een van de duurdere in de markt en er zijn goedkopere vegan burgers van vergelijkbare kwaliteit. Je zit wel met leveranciers, en ik durf niet te zeggen of dit via de huidige leveranciers te doen zou zijn, daar zouden kosten in kunnen zitten. Maar er moeten mogelijkheden zijn om dit aan te pakken, wellicht geen burger dan maar een vegan kroket of wat anders leuks.

Vegetariërs die kaas eten? Sure, meer dan voldoende (ondanks dat strict genomen de meeste kazen niet vegetarisch zijn vanwege het stremsel). Maar dan zeg ik toch echt: jammer dan. Morgen kan je alle kaas die je wil in je salade gooien, en vandaag biedt de Efteling een oplossing die zowel jij als die gekke veganist allebei kunnen eten (of wellicht 2 salades, een vega en een vegan... lijkt me ook niet teveel gevraagd).

Wat betreft kruisbestuiving van ingrediënten: altijd mogelijk in een professionele keuken. Dit weet vrijwel iedere vegetariër en veganist (alsmede mensen met allergiëen). De keus is hoeveel waarde je daaraan hecht (of moet hechten voor je gezondheid), want zoals je zegt mag je van een keuken verwachten dat ze hun best doen maar kan je niet eisen dat het ook altijd 100% goed gaat. Wil je het absoluut niet? Neem dan je lunchtrommel maar mee. Maar anders: zet een waarschuwing in kleine letters onderaan je menu (zoals in veel restaurants reeds wordt gedaan), mensen weten waar ze aan toe zijn en je bent zelf ingedekt.

Oprecht: ik denk niet dat dit teveel gevraagd is en/of buitensporige acties/budgetten vereist, maar wel het park meer inclusief maakt en aan iedereen mogelijkheden biedt binnen de redelijkheid.

Ook ik ga graag de diepte in, zeker zolang het met respect wederzijds kan en samen gekeken wordt hoe iets benaderd kan worden (en dan maar hopen dat de Efteling hier af en toe eens komt gluren en wellicht wat ideeën oppakt).

Ik vermoed: goedemorgen!

Gaan we weer ^^

Citaat van: lieven link: /forum/8/5312/813439 op: 19-09-2017 01:41:05

Fijne nachtrust? Mijn avond begint net...

Ik heb geen horeca achtergrond of opleiding, maar vroeger wel veel evenementen en conferenties georganiseerd en tegenwoordig ben ik vrijwel altijd degene die de dingen organiseert binnen mijn vriendengroep. In mijn kring ben ik de enige vegan, zijn er een paar vegetariër en de meeste omni (en eentje zou ik toch wel betitelen als echte carnivoor).
''Een echte carnivoor'' dat is een beschrijving die ook mij wel eens is toegeworpen

Zou er van mij een vegan restaurant in het park mogen komen? JA! Is het realistisch? NEE! Wat ik in mijn vorige post bedoelde te zeggen, als ik met mensen uit eten ga (en dus meestal ook het restaurant uitkies) zorg ik ervoor dat iedereen goed kan eten, vrijwel altijd komt dat neer op een 'regulier' restaurant waar ze ook een goede vegan maaltijd kunnen neerzetten. Lukt dat niet? (zelfs niet buiten de kaart)? Dan ga ik, en dus ook mijn vrienden, er niet eten. Ben je zo ergens tussen de 6 en 15 mensen kwijt (en zeker voor een meerdaagse bestemming vind ik dat toch echt een issue, als je buiten de bestemming een restaurant moet gaan zoeken).
Dit vind ik het wel echt een interessant punt,als het een meerdaagse bestemming betreft.
Zelf ben ik gewoon een van vele dagjesmensen (en een van de weinige mensen hier zonder abonnement denk ik), maar dan krijg ik toch het idee: Wat nou als je inderdaad even het perspectief verlegt naar een langdurig verblijf: geen locatie is mooier om echt mooie veganistische gerechten (dus meer dan enkel een burger of snack) op te zetten dan bij Het Loonsche Land, in de proeftuyn.


Dus nee, ik vraag niet om een vegan restaurant, denk ook niet (eigenlijk: weet het wel zeker) dat dat rendabel is. Maar met een paar aanpassingen kan je wel veganisten van dienst zijn in iig een paar restaurants.
Wellicht enkel in Panorama en Het wapen van Raveleijn lijkt me dit een sterk idee, dat scheelt de ''snackschuren'' zoals ik ze altijd noem (burger backery, 't gebraad), een heleboel extra regeltjes vanwege het gebruik van zo'n kleine keuken.

De Efteling, en de meeste horeca anywhere, past natuurlijk regelmatig menu's aan, dus dat zou niet het probleem moeten zijn. En waar de vega burgers lagen liggen dan nu de vegan burgers die op dezelfde wijze worden gebakken, kan ook niet het probleem zijn (wellicht moet er een andere saus op, maar ook dat zou het personeel moeten kunnen behappen).
Hierbij vind ik dus, liever een 2/3 goede gerechten dan de burgers aanpassen: kwaliteit boven kwantiteit

Wat betreft de kosten: de vega burger die ze nu hebben (de MC2 burger van de Vegetarische Slager) is een van de duurdere in de markt en er zijn goedkopere vegan burgers van vergelijkbare kwaliteit. Je zit wel met leveranciers, en ik durf niet te zeggen of dit via de huidige leveranciers te doen zou zijn, daar zouden kosten in kunnen zitten. Maar er moeten mogelijkheden zijn om dit aan te pakken, wellicht geen burger dan maar een vegan kroket of wat anders leuks.
Dat zal zeker wel te doen zijn, de vegetarische slager is nog vele malen bekender in regio Amsterdam, dus er zal echt wel een leverancier dichterbij zijn. (ook ik weet niet welke, maar ik ga hier af op pure logica)

Vegetariërs die kaas eten? Sure, meer dan voldoende (ondanks dat strict genomen de meeste kazen niet vegetarisch zijn vanwege het stremsel). Maar dan zeg ik toch echt: jammer dan. Morgen kan je alle kaas die je wil in je salade gooien, en vandaag biedt de Efteling een oplossing die zowel jij als die gekke veganist allebei kunnen eten. ''Die gekke veganist'' je haalt de woorden uit de mond van het meerendeel van de maatschappij
(of wellicht 2 salades, een vega en een vegan... lijkt me ook niet teveel gevraagd).
Mij ook niet, desnoods laat je 1 ingrediënt weg

Wat betreft kruisbestuiving Kruisbesmetting
van ingrediënten: altijd mogelijk in een professionele keuken. Dit weet vrijwel iedere vegetariër en veganist (alsmede mensen met allergiëen). De keus is hoeveel waarde je daaraan hecht (of moet hechten voor je gezondheid), want zoals je zegt mag je van een keuken verwachten dat ze hun best doen maar kan je niet eisen dat het ook altijd 100% goed gaat. Wil je het absoluut niet? Neem dan je lunchtrommel maar mee.

Maar anders: zet een waarschuwing in kleine letters onderaan je menu (zoals in veel restaurants reeds wordt gedaan), mensen weten waar ze aan toe zijn en je bent zelf ingedekt.
Ik zou willen dat dit anders kon, maar dit is helaas wel de cultuur.

Oprecht: ik denk niet dat dit teveel gevraagd is en/of buitensporige acties/budgetten vereist, maar wel het park meer inclusief maakt en aan iedereen mogelijkheden biedt binnen de redelijkheid.
Eerlijk is eerlijk, ik ben voor het eerst het volledig eens met de standpunten van een veganist, well done!

Ook ik ga graag de diepte in, zeker zolang het met respect wederzijds kan en samen gekeken wordt hoe iets benaderd kan worden (en dan maar hopen dat de Efteling hier af en toe eens komt gluren en wellicht wat ideeën oppakt).
''Alle veganisten zijn losers'', nee hoor, ik heb een zwak voor dit soort gesprekken en zal wellicht wat rechtlijnig, maar nooit disrespectvol zijn.

Ik vermoed: goedemorgen!
''Met de meeste hoogachting, uw trouwe lakei....''

Pagina: 132 van 133 (2649 items)
<< 1·2·3·127·128·129·130·131·132·133 >>