Offline Wout IJpie
Analysatie ontwerptekening
Ik heb de afgelopen dagen de eerste tekening goed bestudeerd, net als velen van jullie waarschijnlijk.
Ik wil graag een paar dingen die me opvielen delen die misschien anderen ook al zijn opgevallen, of juist niet. Misschien interessant!

Buiten de attractie
Iets wat me direct opviel is dat de ingang van de Bob blijft staan, maar niet wordt hergebruikt. Misschien blijft hij wel in gebruik als personeelsingang en/of nooduitgang. De deuren zijn vooralsnog gesloten. Wel zijn aan weerszijden 2 beeldjes te vinden van jongetjes, dit zijn waarschijnlijk Max en Moritz.
Rechts hiervan zie je een poort die er uitziet alsof het de hoofdingang is, hier staat ook een bord boven, ik ga er vanuit dat hier 'Max en Moritz' op staat. ook zie je een groen en een blauw wagentje dat er uit ziet als een zeepkist. Waarschijnlijk de zeepkisten van Max en Moritz, mogelijk heeft het iets te maken met de karretjes van de achtbaan. Dit is echter niet de hoofdingang want je komt op een pleintje uit dat onder andere ook richting Het Seyland Freygat loopt. Direct links na de poort begint de wachtrij, dus dit is waarschijnlijk de echte hoofdingang.

Wachtrij
Het eerste wat me opviel aan de wachtrij is dat het bijna geheel overdekt is. Met overigens een mooi dak, leuk die dakpannen, hoop dat ze dat werkelijk zo maken.
Een ander leuk dingetje bij de wachtrij is dat het lijkt alsof er 4 wachtrijen zijn, voor elke achtbaan 2 dus. Als je op het pleintje met het beeldje staat en richting de wachtrij ingang kijkt zie je aan de rechterkant 2 rijen die overdekt zijn. aan de linkerkant zie je ook een dubbele rij die niet overdekt is. Dit kan betekenen dat er een single-riders rij komt voor beide achtbanen. het zouden ook gewoon de uitgangpaden kunnen zijn, maar dat denk ik niet omdat de Efteling bijna nooit de uitgang pal naast de ingang doet en deze 2 paden zijn duidelijk gescheiden door hekken, dat zou natuurlijk niet hoeven als het een uitgang was.
Het eerste stuk wachtrij is een simpele overdekte meandering zoals we die ook kennen uit Symbolica. Na dit stuk gaat dit over in een recht stuk wachtrij wat we kennen van bijvoorbeeld de Bob. Het verschil is dat dit stuk gesloten is aan beide kanten, dus geheel binnen. Ook zie je dat het dak hier verandert in ander materiaal dan dat van de meandering. Misschien wil de Efteling dat je de baan nog niet mag zien als je in de rij staat? Of misschien is het alleen maar omdat er binnen thematisering mogelijk een stukje storytelling wordt toegepast.
Als je goed kijkt achter het stationsgebouw zie je dat nog een stuk achter zit met een plat dak, bijna als een soort van loods, dit kan je niet zien van achter het stationsgebouw of vanuit de gesloten wachtrij, dus dit is gewoon een blok. (Als je niet begrijpt wat ik bedoel, kijk dan eens een keer naar de achterkant van Villa Volta. Hier zit een stuk relatief ongethematiseerd vierkant gebouw waar de voorshows inzitten. Dit zie je niet vanaf de voorkant.) In deze "loods" gaat waarschijnlijk de wachtrij door, maar misschien zit hier wel een voorshow o.i.d. in. Aangezien er al een aardig stuk wachtrij aan vooraf is gegaan zou je denken dat er niet meer wachtrij nodig is dus is er ruimte voor een voorshow. Ook zit er natuurlijk een verhaal achter de attractie (Max en Moritz).

Het stationsgebouw
Het stationsgebouw is aardig groot, iets groter dan het stationsgebouw van de Bob nu is. Je kan duidelijk de transitie van het oude en nieuwe stuk zien vanaf bovenaf, door het dak. Dit is waarschijnlijk anders vanaf grondniveau, dan zal het wel gewoon 1 groot gebouw lijken.
De grootste aanpassing aan de buitenkant van het Bob station is dat er een houten spits op komt. Deze spits ziet er niet hoog uit, maar ik denk dat het wel een eye-catcher wordt vanaf het Steenbokplein.
De bouwstijl heet vakwerk, dit is een geraamte van balken, meestal ingevuld met (zoals in dit geval) leem. Deze bouwstijl dateert uit de 13e eeuw, dus het moeten erg oude huizen voorstellen. Het verhaal van Max en Moritz is niet duidelijk in welke tijd het zich afspeelt, dus ik gok dat de Efteling gewoon zijn eigen invulling geeft op dat aspect. Wel werd het veel gebruikt in Duitsland en Oostenrijk, dus het wel gepast en kenmerkend voor de attractie.

De baan, de rit en de treintjes
Er zijn 2 banen, een groene en een blauwe, ik denk dat groen voor Moritz staat en blauw voor Max. (vanwege de kleur van hun jasjes)
Ik ben er achter gekomen dat de treintjes in tegengestelde richting gaan. De trein op de groene baan komt net uit het station rijden, dat zie je aan de voorkant. Bij de trein op de blauwe baan zie je die voorkant niet, want die is al in het station. Dit betekent dat ze allebei een andere kant opgaan, in tegenstelling tot bijv. JedD. Dit maakt de kans dat de 2 treinen elkaar in de rit tegenkomen best groot. Waarschijnlijk is dat dus ook zo bedoeld.
De treintjes zien er uit alsof het allemaal kisten zijn die achterelkaar zijn gezet met een mooi boegbeeld. misschien is het een lange zeepkist?
Tijdens de rit ga je over een vijver met fonteinen heen, het ziet er uit alsof je weleens nat kan worden op de blauwe baan.
Er staan 2 bouwwerken van boomstammen/balken(?) op het terrein. 1 daarvan gaan beide treinen doorheen en de andere gaan ze alleen langs. in dit bouwwerken hangen touwen met emmers eraan. Ik heb geen idee wat dit betekent, misschien een variatie op de kippen in het originele verhaal?
halverwege de rit van de blauwe baan verdwijnt de rails even in het bos. Waarschijnlijk is dit gewoon een bocht met wat bomen er tussen, maar misschien wordt er meer voor ons verborgen?

Opvallendheden
Het valt me op dat je vaak een vogel terugziet in en rondom de attractie. Bijv. voor op de trein(en) en op de poort vanaf het Steenbokplein. Mogelijk heeft dit een betekenis en komt deze vogel vaker voor in en rondom de attractie.
Het originele verhaal over Max en Moritz eindigt best wel luguber. Bij de laatste streek die ze uithalen worden ze gepakt en gruwelijk vermoord. Ik ben benieuwd wat de Efteling hier van maakt en of ze hier ├╝berhaupt op gaan inspelen, of dat ze het verhaal heel oppervlakkig houden.

Kortom
Het wordt een zeer gedetailleerde attractie waar misschien wel meer achter zit dan je denkt.

Als jou iets opvalt dat ik nog niet heb genoemd of heb je wat aan te merken op een van mijn punten, reageer hier dan alsjeblieft op! Ik ben zeer benieuwd wat jullie er van vinden en of jullie nog iets ontdekt hebben!
Bedankt voor het lezen


Ciao, Wout