Forum: Efteling komt met een virtuele beleving van Droomvlucht

Pagina: 1 van 1 (5 items)
<< 1 >>
 
 

Efteling komt met een virtuele beleving van Droomvlucht

Vanaf het voorjaar van 2018 is één van de topattracties van de Efteling ‘Droomvlucht’ ook toegankelijk voor gasten met een beperking dankzij ‘Virtuele Droomvlucht’. Droomvlucht is vooralsnog de enige grote attractie die – vanwege veiligheidsredenen - niet te bezoeken is door gasten met een beperking. In de Virtuele Droomvlucht worden alle zintuigen geprikkeld dankzij virtual reality en andere technieken. Hierdoor ziet, voelt, ruikt en hoort de betreffende gast hetzelfde als zijn of haar gezelschap dat op hetzelfde moment in de attractie zit. Door middel van een koptelefoon en microfoon is de gast met een beperking verbonden met zijn of haar gezelschap. Zij beleven de attractie dus helemaal samen! Een medewerker van de Efteling heeft de Virtuele Droomvlucht bedacht.


Idee medewerker
Een medewerker van de Efteling, Freek Teunen, kwam met het idee voor de Virtuele Droomvlucht. “Er is tegenwoordig veel mogelijk door de huidige digitale ontwikkelingen. Ik vroeg mezelf af waarom we nog geen alternatief hadden voor Droomvlucht voor onze gasten met een beperking en toen ontstond dit idee.” Hij werkte het idee tot in detail uit en presenteerde het. “Het is mooi om te zien hoe enthousiast medewerkers meedenken. Zij staan direct in contact met de gast en kunnen daardoor goed inschatten waar de behoefte ligt. Ik ben trots op Freek en ik vind het super dat we dit gaan uitvoeren”, aldus Fons Jurgens, Voorzitter Raad van Bestuur Efteling.

Virtueel
In de Virtuele Droomvlucht wordt de Droomvlucht-ervaring nauwkeurig nagebootst. Hiervoor wordt de bekende techniek virtual reality (VR) ingezet. Daarnaast worden er meer technieken ingezet zodat alle zintuigen worden geprikkeld. De gast met een beperking ziet niet alleen wat er gebeurt, maar voelt ook de wind in zijn of haar gezicht van de snelheid en ruikt de geuren van de attractie. Door middel van auditieve apparatuur is de gast verbonden met zijn of haar gezelschap. Fons Jurgens: “Wij vinden het belangrijk dat iedereen van een dagje Efteling kan genieten, dus ook gasten met een beperking. Waar voorheen VR een individuele beleving was, zorgen we met andere technieken voor een groepsbeleving. Door digitale ontwikkelingen anno 2017 zijn er meer mogelijkheden en zetten we ook auditieve apparatuur in zodat gasten met elkaar in contact kunnen zijn. Dat past echt bij de Efteling.”

Bouw

Komende maanden wordt de nieuwe beleving gerealiseerd. Naar verwachting kunnen de eerste gasten met een beperking in het voorjaar van 2018 de Virtuele Droomvlucht beleven.


Bron: Efteling
 Offline lieven
Ik ben altijd enorm tegen het idee van VR in de Efteling geweest, maar ik vind dit echt een waanzinnig goed idee!
Hoop dat de uitvoering inderdaad zo goed en mooi wordt als hier omschreven.

Goed initiatief!
Ik heb begrepen dat dit wordt gerealiseerd op de plek waar nu het oude podium bij/in de wachtrij is.

 

Nadere details rondom Virtuele Droomvlucht

Eerder deze dag maakte de Efteling bekend dat Droomvlucht van VR-technologie gebruik gaat maken voor gasten met een beperking die daardoor Droomvlucht niet kunnen bezoeken. De Vijf Zintuigen vroeg aan de Efteling hoe het één en ander in zijn werk gaat als de technologie geïmplementeerd is.


Voor de Virtuele Droomvlucht  wordt een speciaal gebouw opgetrokken dat in de buurt van de uitgang van de attractie komt. De locatie krijgt twee kamers, waardoor er twee individuele gezelschappen tegelijk van de beleving gebruik kunnen maken. Elke kamer biedt ruimte voor twee personen: één persoon in een rolstoel en één begeleider óf twee personen in een rolstoel wanneer er geen begeleider nodig is.

Wie gebruik wil maken van de Virtuele Droomvlucht, meldt zich bij een medewerker bij de Virtuele Droomvlucht. Deze medewerker geeft een corresponderend nummer mee aan het gezelschap dat de attractie in gaat. Zij gaan daarna via een aparte ingang naar binnen en voegen in bij de wachtrij. Zodra ze aan de beurt zijn, krijgen ze bij het instappen een corresponderende headset mee. Zo staan ze dus in verbinding met degenen die in de Virtuele Droomvlucht zitten. Zowel de begeleider als de persoon in de rolstoel krijgen een VR-bril op. Na afloop geeft het gezelschap de headset terug aan de desbetreffende medewerker.

Op dit moment zijn er nog geen plannen om dit bij andere attracties zoals Villa Volta te introduceren.

Nou, dit is toch wel een briljant idee! VR is vandaag de dag steeds meer in opmars aan het komen, maar ik wist toch echt niet waar dit het beste kon worden toegepast (VR is nog niet perfect te noemen, vind ik). Dit lijkt dan weer wel een zeer goede optie en het lost gelijk die discussie over "minder rechten voor gehandicapten" op. Ik bedoel maar, beter dan dit systeem (gebruik van VR) kan ik niet bedenken om gehandicapten een leuke dag te bezorgen.

Ik ben benieuwd of dit ook een optie is voor Villa Volta. Een algemene video kijken is natuurlijk minder leuk, dan om je heen kijken met origineel geluid en eventueel geur (voor Droomvlucht dan) met het gelach en plezier van je vrienden/familie/kennissen. Alsof je er gewoon zelf bij bent.

Villa Volta in RCT3? Check het hier: http://wqd.nl/ePww We'll meet again. Don't know where, don't know when... Oh I'll know we'll meet again some sunny day... De 6 Zwanen 2019!

 Offline Marwin
Moderator
Ik ben eigenlijk wel heel benieuwd en met name welke techniek ze gaan toepassen! Daar was verder nog weinig over bekend.

- Vaak is de beste verklaring veel ingewikkelder dan de meest eenvoudige verklaring.

- The copyright bargain: a balance between protection for the artist and rights for the consumer.

Pagina: 1 van 1 (5 items)
<< 1 >>