Forum: Efteling viert 50e verjaardag van De Indische Waterlelies

Pagina: 1 van 2 (32 items)
<< 1·2 >>
 
 

Efteling viert 50e verjaardag van De Indische Waterlelies

In het Efteling Museum is vanaf 3 mei een unieke tentoonstelling te zien over De Indische Waterlelies, een sprookje van de Belgische koningin Fabiola. Op 3 mei is het precies een halve eeuw geleden dat De Indische Waterlelies, officieel werd geopend in het Sprookjesbos in Kaatsheuvel. De attractie werd gebouwd naar aanleiding van de 15e verjaardag van het park en was destijds de grootste attractie ooit. Een groot team gepassioneerde medewerkers, aangevoerd door Anton Pieck en Peter Reijnders, werkten twee jaar aan dit bijzondere sprookje.


Koningin Fabiola
In 1962 vroeg de Efteling officieel toestemming aan de Belgische koningin Fabiola om het verhaal van De Indische Waterlelies, uit haar boek ‘De Twaalf Wonderlijke Sprookjes’, te gebruiken voor een nieuwe attractie. De Efteling – dat toen bestond uit het Sprookjesbos met een twintigtal sprookjes, enkele draaimolens, een theehuis en een zwembad – wilde hiermee nadrukkelijk het Belgische publiek aanspreken. Koningin Fabiola stemde in met het verzoek en het sprookje werd op 3 mei 1966 geopend.

Een jaar later, in 1967, kwam koningin Fabiola persoonlijk een kijkje nemen in het Sprookjesbos, samen met prinses Paola en de prins Filip, destijds 7 jaar, nu de huidige koning van België. Een Belgische ambassadeur schreef een week later in een brief namens Fabiola: “De ontwerpers en kunstenaars hebben de poëzie en sfeer van de sprookjes uitstekend weten weer te geven op een manier die jong en oud moet aanspreken. Een artistiek wonder en een onvergetelijke herinnering.”

Pionierswerk
Een attractie van deze omvang was in de jaren 60 nog nooit gebouwd. Ook op technologisch vlak werd er met De Indische Waterlelies pionierswerk verricht. Bijvoorbeeld voor de synchronisatie van licht en geluid met de bewegende figuren, zoals de zingende heks en de dansende elfjes op het water. Als muziek werd Afrikaan Beat van de Duitse componist Bert Kaempfert gekozen.
De reacties van de bezoekers waren bijzonder positief. Sinds de opening van De Indische Waterlelies hebben vele Belgen hun weg naar Kaatsheuvel gevonden. In 1978 werd een album van de Vlaamse stripreeks Suske & Wiske aan De Indische Waterlelies gewijd: De Efteling-elfjes.

Renovatie in 2015
De attractie kreeg vorig jaar een grondige onderhoudsbeurt, mét behoud van de originele uitstraling. Ook kwam de oorspronkelijke vertelstem van Reny de Lannee de Betrancourt terug. Daarvoor was enkele jaren onder andere de stem van Paul de Leeuw te horen.

Efteling Museum
In het Efteling Museum zijn vanaf 3 mei originele ontwerptekeningen te zien, alsook nooit vertoonde foto’s en filmpjes van o.a. de ontwikkeling, de officiële opening en het bezoek van de Belgische vorstin. De expositie krijgt de titel : 50 jaar… Maanlichte Nachten. Het Efteling Museum bevindt zich midden in het attractiepark en is gratis voor parkbezoekers.
 
Enkele weetjes over De Indische Waterlelies

•    Aanvankelijk wil men het sprookje in de loods achter de stoomcarrousel plaatsen. Toenmalig Efteling-directeur Diender vindt dat de attractie een monumentalere plek verdient en kiest voor het Sprookjesbos.
•    Voor het gezang van de heks werden liedfragmenten gekozen van de Peruviaanse sopraan Yma Sumac. Zij was vooral in de jaren vijftig populair en stond met name bekend om haar extreem grote stembereik.
•    De Indische Waterlelies is het eerste project voor Ton van de Ven, die zich later ontpopt tot hoofdontwerper van vele grote Efteling-attracties, zoals het Spookslot, Fata Morgana en Droomvlucht.
•    In 1965 bezoeken 858.156 gasten het park. Mede door de nieuwe attractie maakt dat aantal in 1966 een sprong naar 1.145.184 bezoekers – waaronder heel wat Belgen.
•    Er wordt overwogen om nog twee andere verhalen uit het boek De Twaalf Wonderlijke Sprookjes van Fabiola tot uitvoering te brengen: 'De herberg der drie jonkvrouwen' en 'Pipo's hemelreis in een zeepbel'. Uiteindelijk valt de keuze op De Indische Waterlelies.

De Indische Waterlelies – het verhaal:
's Nachts, als de maan schijnt in dit prachtige oerwoud, let dan vooral op deze mooie waterlelies. Vroeger waren deze bloemen sterren die samen met de maan en de andere sterren, 's nachts dansten op het water. Maar op zekere morgen luisterden er enkele sterren niet toen de maangodin hen riep om mee terug naar de hemel te gaan. Ze dansten en dansten, tot een heks verscheen en hen voor straf veranderde in waterlelies. En alleen in maanlichte nachten komt de heks terug. En dán gebeurt het...


Bron: Efteling




Zal de vorige heks die vervangen werd tentoon gesteld worden?

Alhoewel de nieuwe heks een enorme verbetering is vond ik de vorige wel een iconisch beeld van de Efteling dat ik van jongs af aan gekend heb.

En zo te lezen was het niet Barbara Hoffman die sinds de opening na het laatste onderhoudsbeurt het verhaal vertelt in het sprookje.
Maar Reny de Lannee de Betrancourt.

TVDVFS.nl

 Offline Robin
Wie begrijpt er nu nog iets van de vertellers van De Indische Waterlelies? Het is vooral tegenstrijdige informatie. Om te beginnen zegt de Efteling dat de huidige stem de eerste was. Dat terwijl er toch echt nog een tweede vertelling was door een vrouw, de oorspronkelijke volgens Eftelist. Dat was in ieder geval Reny de Lannée de Betrancourt volgens hen. Dus wat hebben we, zowel de eerste stem was van Reny als ook de tweede. Ik heb niet het gevoel dat het de bedoeling is dat ik die conclusie trek maar ik kan niet anders. De huidige vertelling kan ook niet de oorspronkelijke zijn als je logisch nadenkt.

Een andere mogelijkheid kan zijn dat het misschien tóch Barbara Hofmann is, maar dat diegene die de tekst over het 50 jarig jubileum van dit sprookje schreef, er misschien zelf niet veel vanaf weet. Want ik heb ook zoiets van: Vóór deze vertelstem was er toch nog iemand anders geweest die het verhaal had ingesproken?

TVDVFS.nl

Ik dacht dat koningin Fabiola in hoogst eigen persoon de eerste vertelstem was?

Villa Volta in RCT3? Check het hier: http://wqd.nl/ePww We'll meet again. Don't know where, don't know when... Oh I'll know we'll meet again some sunny day... De 6 Zwanen 2019!

 Offline Carlo
Citaat van: IProducties link: /forum/8/25169/806184 op: 23-04-2016 22:44:20

Ik dacht dat koningin Fabiola in hoogst eigen persoon de eerste vertelstem was?


Nee, zij heeft enkel het sprookje geschreven.

Efteling-counter 2014: 14 x (2011: 56x / 2012: 33x / 2013: 25x) Een bericht getypt en je onderbouwde mening geuit? Check dan je spelling en haal eerst de fouten er uit!

Ik heb even wat research gedaan, en vat even voor iedereen de stand van zaken samen:

- 3 vertelstemmen in totaal (in ieder geval minimaal 3), waarvan vertelstem 2 nu weer dagelijks te horen is. Volgorde stemmen: 1, 2, 3, 2.
- 3e stem is 100% zeker Paul de Leeuw.
- 2e stem is nu NIET meer Barbara Hoffmann, maar Reny de Lannee de Betrancourt.
- 1e stem is tot op heden niet 100% bekend. Sommigen beweren dat dit dan Barbara is. Anderen beweren dat dit Fabiola zelf is in jongere jaren. Kans dat het iemand anders is, is aanwezig.

Bewijs voor 3 stemmen:





Versie: 1 Aangepast: 24 april 2016 00:38 door: IProducties reden: Bewijs toegevoegd.
Villa Volta in RCT3? Check het hier: http://wqd.nl/ePww We'll meet again. Don't know where, don't know when... Oh I'll know we'll meet again some sunny day... De 6 Zwanen 2019!

Kortom: Wie is de eerste stem?

Laat elke ster feller schijnen, in deze duisternis...

Je bent de stem van Bob de Rooij vergeten.



7x Efteling bezocht in 2018.

http://www.youtube.com/eftel1ngfan

xD

Laat elke ster feller schijnen, in deze duisternis...

Die zouden ze eigenlijk een keer in het echt moeten gebruiken.

de Efteling is super echt waar.

Echt niet!!!

De Markies

 Offline Lucius
Citaat van: rickstrein link: /forum/8/25169/806218 op: 25-04-2016 14:58:14

Die zouden ze eigenlijk een keer in het echt moeten gebruiken.

Lijkt mij onverstandig, tenzij je wilt dat het sprookje een populaire plek wordt om een eind aan je leven te maken....

"Het unieke van de Efteling is dat ze zowel de mensen van vandaag, gister als morgen telkens weer verwondert."

[i]Efteling teller 2014: 33x 2015: 15x 2016: 4x



Kijk ook eens op Youtube.com/EftelwesleyHD, meer dan 17.000 Abonnees!

Mooi om te zien dat er weer informatieborden komen te hangen

Ik ben erg benieuwd naar deze tentoonstelling en ik vraag me af of we dingen zullen te zien krijgen die we nog nooit eerder hebben gezien.

Citaat
Unieke expositie over 50 jaar De Indische Waterlelies

Vanaf 3 mei 2016 vind je in het Efteling Museum een unieke expositie over het sprookje De Indische Waterlelies ter ere van de 50e verjaardag. Deze expositie bestaat uit originele ontwerptekeningen en nooit eerder vertoonde foto's en filmpjes. Kom je ook kijken? De toegang is gratis voor parkbezoekers.

https://www.efteling.com/nl/park/attracties/efteling-museum

Kijk ook eens op Youtube.com/EftelwesleyHD, meer dan 17.000 Abonnees!

Stiekem hoop ik ook op veel props: oude animatronics en dergelijke. Maar ja, met originele ontwerptekeningen alleen ben ik al tevreden.



Kijk ook eens op Youtube.com/EftelwesleyHD, meer dan 17.000 Abonnees!

 

Belgische zender VTM brengt bezoek aan Efteling-archief

De Belgische televisiezender VTM heeft een mooie primeur te pakken: medewerkers mochten als allereerste met een cameraploeg een bezoekje brengen aan het Efteling-archief dat normaal voor iedereen hermetisch gesloten blijft. Naar aanleiding van de 50e verjaardag van De Indische Waterlelies werd er een uitzondering gemaakt en toont Olaf Vugts vol trots enkele waardevolle documenten die tot nu toe nog nooit in de openbaarheid werden getoond.


Uniek zijn ook fragmenten van een nooit eerder vertoond filmpje uit 1967, waarop te zien is dat Koninging Fabiola een jaar na opening een bezoek brengt aan het door haar geschreven sprookje. Ook Anton Pieck is te zien, die vol trots de koninklijke familie rondleidt door het Sprookjesbos.

Olaf Vugts toont aan verslaggeefster Birgit de originele brieven die het park kreeg van het Belgische Koningshuis, evenals een certificaat met daarop alle handtekeningen van de koninklijke familie.

Het complete filmpje is te zien op VTM via deze link.


Bron: VTM


Pagina: 1 van 2 (32 items)
<< 1·2 >>